Moderne kunst in de tuinen van Het Loo


‘The Garden of Earthly Worries’  Bron: www.paleishetloo.nl

Twee april opent Prinses Beatrix de expositie ‘The Garden of Earthly Worries’ in de tuinen van Paleis Het Loo. ‘The Garden of Earthly Worries’ is een presentatie van vier imposante eigentijdse sculpturen naar ontwerp van de architect Daniel Libeskind. De abstracte beelden symboliseren de elementen ozon, distikstofmonoxide (lachgas), methaan en koolstofdioxide. Volgens de kunstenaar zijn deze gassen schadelijke bijproducten van ons menselijk handelen en dragen ze bij aan de onbalans in de natuur, leidend tot onomkeerbare klimaatveranderingen met desastreuze gevolgen voor mens en natuur. Door de sculpturen in de ‘perfecte natuur’ van de paleistuin te plaatsen wil Libeskind zijn zorgen over klimaatverandering laten zien. In een filmpje van Omroep Gelderland licht Paul Rem een en ander toe, zie hier.


‘The Garden of Earthly Worries’  Bron: www.paleishetloo.nl

4 gedachten over “Moderne kunst in de tuinen van Het Loo

  1. Mooie beelden wellicht. Niet op deze plaats. Voor je het weet is het hek van de dam. Honi soit qui mal y pense…

    • De beelden zijn speciaal voor deze plek ontworpen. Libeskind plaatst de ‘Garden of Earthly Worries’ als contrapunt in de 17e-eeuwse ‘Garden of Paradise’. Dit geeft ook goede aanknopingspunten om tegenstelling kunst/natuur zowel vanuit hedendaags als 17e eeuws standpunt te belichten. Het is een spanningsveld, we gaan verkennen hoe we hierover met het publiek in dialoog kunnen.

  2. ‘ lekker out of the box’ ; ‘spraakmakend’ ( Paul Rems)
    ‘Niet iedereen heeft passie voor beeldende kunst als de oud-vorstin’ ( Reformatorische dagblad)
    Zoals Paul Rem het verwoordt lijkt het op een kwajongensstreek. Ik heb ook een passie voor kunst, oud, modern, en dat kan heel goed samengaan hoor, voorbeelden te over, Maar in dit geval hoort men respect te hebben hebben voor deze voor Nederland unieke historische tuin. ‘Kein Spielerei’ . Dat staat los van de kwaliteit van het kunstwerk op zich, laat dat helder zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *