Nationale Lathyrus Tentoonstelling Paleis Het Loo

In het Stallencomplex van Paleis Het Loo is op 7, 8 en 9 juli aanstaande de Nationale Tentoonstelling van de Nederlandse Lathyrus Vereniging te zien. Onder de deelnemers aan deze jaarlijkse wedstrijd bevindt zich de tuindienst van Paleis Soestdijk, die in voorgaande jaren met haar inzendingen de hoogste onderscheidingen haalde. Daarnaast zijn allerlei vertrekken van het paleis voorzien van prachtige bloemstukken waarin Lathyrus in diverse kleurvarianten is verwerkt.

De Lathyrustentoonstelling is een evenement dat na enkele jaren van onderbreking weer op Paleis Het Loo gehouden wordt. Het is algemeen bekend dat koningin Juliana een groot liefhebster was van deze geurige zomerbloeier. In de kwekerij van Paleis Soestdijk is jarenlang Lathyrus gekweekt in tientallen variëteiten, onder andere prachtige Lathyrusrassen uit de Spencergroep, die nu nergens anders meer te zien zijn. De koningin kon hier naar eigen believen boeketten van haar lievelingsbloem samenstellen. De bloemwerken, die drie dagen lang de vertrekken van Paleis Het Loo zullen sieren, zijn opgemaakt in rieten bloemenmanden, die de jonge Juliana cadeau kreeg, toen zij nog op Het Loo woonde. Ze bleven al die jaren bewaard in de paleisdepots.

In de tentoonstelling van de Lathyrus Vereniging zijn inzendingen te bewonderen van onder meer het Wellantcollege MBO uit Aalsmeer en diverse amateurkwekers. De tuindienst van Paleis Soestdijk is ook dit maal van de partij met de oude rassen uit de kwekerij van de koningin. De verschillende inzendingen zijn dan al gejureerd door de Vaste Keuringscommissie uit Aalsmeer. Nieuwe variëteiten op de expositie zijn bloemen met klinkende namen, zoals de Jewel, Pink Pearl, Scarlet en First Flame.

Paleis Het Loo Nationaal Museum
Postadres: Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang: via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn.
Geopend: dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
Gesloten : ’s maandags, tenzij een feestdag.
Entree: € 9,00 p.p., 6 t/m 17 jr. € 3,00 p.p.
Routebeschrijving: A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen.
Openbaar vervoer: Station Apeldoorn, buslijn 102 en 104, halte Paleis Het Loo; buslijn 5 (Berg en Bosch) en 10 (Kerschoten), halte Gedenknaald.
Informatie: 055-5772400 of www.paleishetloo.nl
Informatie Lathyrus: www.lathyrus-vereniging.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *