Ontwerpwedstrijd voor de Overplaats van De Hartekamp (2)

Mocht een deelnemende kunstenaar, landschapsarchitect of landschapsontwerper inspiratie uit het verleden willen opdoen, lees dan vooral het boek(je) Het landgoed de Hartekamp te Heemstede, door Lucia Albers, A.J.Kramer, J.L.P.M.Krol en I.van Thiel-Stroman (Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek, 1982). En doe je niet mee, dan ook is dat aanbevolen literatuur.

Om de weblog lezer ook wat beelden te geven:


Detail vignet op titelpagina van Hortus Cliffortianus (1737), Carolus Linnaeus
Bron: wikimedia.org

In het linkerdeel van het vignet op de titelpagina van Hortus Cliffortianus (1737) van Carolus Linnaeus is vaag de toenmalige koepel te zien. Over voorplein met boulingrin, door de hekken langs de Herenweg, tegen de helling van het bergje omhoog kijkend zie je de koepel.

Dat beeld en die beschrijving kun je zo over een kopie die Leonard A. Springer van de Geomeetrische afteekening door G.L. Uhl (173..) maakte leggen.


De Hofstede de Hartekamp 1709-1788 eigendom der familie Clifford", L.A. Springer
Bron: Database TUiN, Speciale Collecties Wageningen UR

Tot slot, een foto uit de jaren 70 van de vorige eeuw (uit eerder genoemde boekje) laat de laatste, maar ook niet meer bestaande, versie van de koepel op het bergje zien.  JH


De koepel op het bergje in de jaren 70 van de vorige eeuw.

3 gedachten over “Ontwerpwedstrijd voor de Overplaats van De Hartekamp (2)

  1. Bibliotheek Wageningen UR heeft ‘m. Bibliotheek Noord-Hollands archief heeft ‘m.

    Wat ik in een geval als dit doe is bij m’n plaatselijke bibliotheek (waar ik lid ben) een zoekopdracht / aanvraag plaatsen, slechts 3 euro. Zij gaan dan achter een exemplaar aan (van waar dan ook) en zorgen dat ik het uiteindelijk bij m’n plaatselijke bibliotheek kan lenen. Werkt perfect.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *