‘Oogboom’


‘Oogboom’, Buitenplaats De Viersprong (Woudenberg)
Foto: Richard Zweekhorst

Naar aanleiding van de weblog ‘de schuine boom in xe2x80x99t Zeister Bosch’ is de deze weblog, in mijn ogen, het logische vervolg.

Het manipuleren van bomen en het samenvoegen. De ‘Oogboom’ staat op de buitenplaats De Viersprong te Woudenberg. De boom is door de bosbouwers al drie maal geblest en gelukkig iedere keer gespaard. Het is een Douglas spar die op 4 meter hoogte is gesplitst en op een meter of 8 weer is samengevoegd. De boom groeit vanaf daar door als een enkele stam. Pas boven in de top, op ongeveer 25 meter hoogte, is er een dominante dubbele top herkenbaar. In het park zijn veel aanwijzingen dat we hier mogelijk met vrijmetselaars symboliek te maken hebben. Ik ben dan ook van mening dat we hier te maken hebben met het ‘Alziend Oog’.

Zijn er binnen Cascade nog meer mensen op de hoogte van dergelijke manipulatie van bomen? Wat werd er nog meer uitgehaald en zijn deze technieken beschreven?
Richard Zweekhorst

3 gedachten over “‘Oogboom’

 1. Oogbomen heb ik niet paraat. Maar wat me daarnaast nog interesseert is de vraag: waarom wordt die boom steeds geblest? Is dat omdat hij is aangetast door een zwam of een andere ziekte heeft; is dat omdat duidelijk in de top is te zien dat de boom het moeilijk heeft of zuiver om die oogvorm? Dat laatste heb ik nog nooit gehoord en kan ik me ook niet voorstellen, maar je vraagt het je wel af in dit verband. CO

 2. Waarom de boom is geblest in het verleden, de reden is even triest als simpel. Naast de Douglas staan drie, jongere, Vliegdennen, de bosbeheerder van tegenwoordig, en met name op de Utrechtse Heuvelrug, is erg druk met het uitbannen van exoten en behouden van de inheemse soorten. Om de Vliegdennen veilig te stellen wordt de Douglas geofferd. Dat we ons hier in een historische tuin bevinden, dat kan de bosbouwer niet weten, het is hemelsbreed ook een 200 meter van het hoofdhuis. Ik heb onlangs een cursus historische boselementen gevolgd, bij de instantie Probos. Ik wilde wel eens zien wat de bosbouwer ziet als historisch element ten opzichte van de tuinhistorische insteek. Want waar gaat de tuin over in bos, een moeilijke lijn in het veld, zeker met de verwaarlozing van de meeste parken de afgelopen 50 jaar. De verschillen zijn levensgroot en even zorgwekkend. Er is voor ons een hoop winst te halen. Waar de bosbouwer nog loopt te kijken om het eikenperceel te dunnen, stond ik de kronkelpaden en de coniferen aan te wijzen. Want een Tulpenboom in een beukenbos is louter toeval!!!!!
  De boom op de viersprong is kerngezond en heeft als enige beschadiging een oude bles met het mes.
  Ik ben er ook stellig van overtuigd dat er momenteel enorm veel historische elementen uit de parken verdwijnen door het gebruik van de nieuwste Harvesters, grote machines die door het bos rijden en het hout uitnemen. De bodemstructuur wordt volledig overhoop gehaald en de sporen zijn na 10 jaar nog herkenbaar aan de opkomst van biezen. Maar goed hier maken we maar eens een andere weblog van.
  Maar als je in de buurt van Woudenberg bent Carla ben je meer dan van harte welkom het een keer te komen aanschouwen.

 3. Voor mensen die meer over ‘historische boselementen’ en/of Probos willen weten, kijk op http://www.probos.net

  Onder publicaties vindt u o.a.
  Historische Boselementen. Geschiedenis, herkenning en beheer door Patrick Jansen en Mark van Benthem (2005). Een boek(je) dat het aankopen meer dan waard is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *