VSBfonds stopt met o.a. programma Groenmonumenten

VSBfonds stopt per 16 februari 2009 met het toekennen van donaties aan projecten op het terrein van Sport en Natuur & Milieu. Daarmee vervalt ook het programma Groenmonumenten. Enkele honderden projecten op het gebied van natuur en cultuurhistorie gaan niet door of worden bedreigd wegens het wegvallen van steun van het VSBfonds.

In totaal verdwijnt ongeveer 8 miljoen euro aan projectgelden. Plus een onbekend bedrag van onder meer ministeries en de EU, die subsidies afhankelijk stellen van andere steun De afgelopen dagen kregen veel organisaties per telefoon en brief te horen dat de geldkraan dichtgaat.

xe2x80x9eOmdat ons donatievolume drastisch is teruggelopen, moesten wij de kaasschaaf hanteren óf fundamentele keuzes maken. Het is het laatste geworden. Natuur en milieu is een beleidsterrein dat net iets minder dicht ligt bij onze oorspronkelijke doelstellingen dan andere terreinen. De oorspronkelijke doelstelling was, de ontwikkeling en beschaving van gewone mensen.xe2x80x9d aldus de woordvoerder van het VSBfonds.

Slachtoffer van de bezuiniging is ook de Stichting tot Behoud van Particuliere Historische Buitenplaatsen in Nederland. Die was bezig met het voorbereiden van grootse opknapbeurten van enkele buitenplaatsen, waarbij jaarlijks xe2x80x9etussen de 2 en 7 miljoenxe2x80x9d beschikbaar zou komen.

De website van VSBfonds zegt overigens wel: Alle projecten, ook op het gebied van Sport en Natuur & Milieu, die eerder van VSBfonds een schriftelijke toezegging over financiële ontvingen, kunnen rekenen op de toegezegde donaties. Dit geldt ook voor meerjarige donaties waarvan een deel nog in de toekomst moet worden uitbetaald.

Aldus NRC en VSBfonds.  JH

1 gedachte op “VSBfonds stopt met o.a. programma Groenmonumenten

  1. VSB redeneert: ‘Ontwikkeling en beschaving van de gewone mens’ wijzen, indien vertaald naar de huidige tijd, naar kernactiviteiten in de sectoren Mens & Maatschappij en Kunst & Cultuur. Dat lijkt me nu precies wat historische tuinen en parken en buitenplaatsen ons brengen. Tuinen, parken en buitenplaatsen is cultuur en geen natuur. Ik zou dus maar rustig blijven aanvragen en duidelijk maken wat de betekenis van een ingediend project is voor mens en maatschappij. Maatschappelijke relevantie was ook nog een toverwoord, dat door de directeur van VSB gebruikt werd in zijn interview op TV. Dat woord is precies hetzelfde woord dat gebruikt werd in begin jaren zeventig bij bezuinigingen. Ik was toen aan een promotie-onderzoek bezig over de flora op schilderijen van Vlaamse Primitieven. Hoewel het bergen studenten binnenbracht, moest ik toch maar ophouden, was het oordeel van mijn hoogleraar, want het was niet maatschappelijk relevant genoeg. Van de ene op de andere dag ben ik me toen (1974) gaan bezig houden met de ontwikkeling van buitenplaatsen en de beplantingsgeschiedenis van buitenplaatsen in het Kromme Rijngebied. Dat was toen wel maatschappelijk relevant. Praten we nu over verschuivende betekenissen van woorden in de loop van jaren of over onbegrip over natuur en cultuur? Gewoon doorgaan dus. De projecten die onder natuur en milieu vielen kunnen net zo goed, wat zeg ik beter zelfs, onder kunst en cultuur worden gehonoreerd. CO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *