Op afbraak. De sloop van buitenplaatsen in de periode 1780-1830

Gevonden in Scriptie Archief  van Universiteit Utrecht: Op afbraak. De sloop van buitenplaatsen in de periode 1780-1830, doctoraalscriptie van Roel Mulder. Bekend is dat veel buitenplaatsen uit ons landschapsbeeld zijn verdwenen. Als reden wordt vaak de economische achteruitgang in de Bataafs-Franse tijd genoemd.
Deze scriptie poogt een antwoord te geven op vragen als het hoe, waarom, wanneer en ook hoeveel buitenplaatsen er zijn verdwenen. Het resultaat is een lezenswaardig verhaal. Veel meer blijft uit te zoeken, maar dat doet niets af aan het gepresenteerde materiaal. Enkele punten zijn, afbraak is van alle tijden, de genoemde economische achteruitgang in de Bataafs-Franse tijd is slechts een aspect en met een beperkte directe impact, en een ogenschijnlijk verband tussen lage grondprijzen en de opkomst van buitenplaatsen.

De auteur constateert zelf reeds dat deze scriptie slechts een tussenstand kan geven. Ik kan me voorstellen dat menig lezer al direct met aanvullingen en opmerkingen kan komen.  JH


Het demolieeren van de Buitenplaats Wel Te Vrede onder de Bilt in 1811, C. van Hardenberg
Uit: Op Afbraak van Roel Mulder

2 gedachten over “Op afbraak. De sloop van buitenplaatsen in de periode 1780-1830

  1. Laat ik nou uitgerekend gisteren ook die scriptie gevonden hebben! Ik moet het stuk nog lezen, maar vind het prijzenswaardig dat iemand de economische aspecten van de buitenplaats eens onder de loep neemt. Voor Zeeland kan ik talloze voorbeelden aandragen uit de periode 1780-1830, en dat levert een heel genuanceerd beeld op van de beweegredenen waarom men een buiten liet afbreken. Daar hoop in op terug te komen in het boek over de Zeeuwse buitenplaatsen dat ik in voorbereiding heb.

  2. In mijn onderzoek naar bloembollenadvertenties in alle kranten van de 17e en 18e eeuw kom ik veel verkopen op buitenplaatsen tegen van o.a. Orangerien waarna de buitenplaats in zijn geheel wordt gesloopt.
    Er zijn zoveel verkopingen van Orangerie planten, Bloembollen, dat er een heel boek over te schrijven is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *