Openstelling Paleis Soestdijk


Paleis Soestdijk gaat na 75 jaar weer open voor het publiek.  Dit is al volop in het nieuws geweest en er bestaat reeds een veelheid aan internet artikelen.  Toch ook nog even een weblog omdat ik nog een mooie afbeelding heb en om nog eens te vermelden dat je straks in gebouw zelf, in de tuinen, de oranjerie en in voormalige watertoren kunt komen.

De openstelling is voor drie jaar en is vanaf dit najaar.  De komende maanden moet Soestdijk klaar worden gemaakt voor de verwachte bezoekersstroom.  De Orangerie krijgt een restaurant, in de historische watertoren komt een winkeltje en in het bos moet plek worden gemaakt voor 230 auto’s.  Daar moet een aantal bomen voor wijken.  Er is een wijziging van het bestemmingsplan nodig, evenals een kap-, bouw-, sloop-, en horecavergunning.

Het publiek krijgt toegang tot de zogenoemde Soester vleugel van het uit 1640 daterende gebouw, vanaf de Amsterdamsestraatweg gezien is dat de linkerkant.  Daar woonde en werkte koningin Juliana, echtgenoot Bernhard had zijn bezigheden aan de Baarnse zijde.  In het souterrain en de Soestervleugel komt een expositie over de geschiedenis van het gebouw en de voormalige bewoners.Ook het middengedeelte valt te bezichtigen, maar alleen in groepjes van 15 tot 17 personen, onder begeleiding van een gids.  Ook kunnen liefhebbers de tuinen rond het paleis bekijken (tegen meerprijs).  Aanmelden moet straks via internet www.paleissoestdijk.nl

Zie ook de aankondiging van VROM  en internet artikelen van Planet, NRC en Telegraaf.

En iets over de historie van Paleis Soestdijk (m.n. afbeeldingen).En vanavond nog eens gezocht in de beeldbank van Gemeente Soest (trefwoord Koninklijk Huis) en daarin kwam ik o.a. onderstaande afbeelding tegen (klik de afbeelding voor een grotere weergave)

7 gedachten over “Openstelling Paleis Soestdijk

 1. Paleis Soesdijk. Misschien kunnen we er volgend jaar wel een keer met Cascade naar toe. Het is tenslotte het meest beroemde Zocher-park in Nederland, speciaal omdat Zocher sr. daar tijdemns zijn werk in 1817 is overleden en Zocher jr. hier het werk van zijn vader heeft overgenomen. Wat ons allen zal interesseren en dat is Jan H. vergeten te vermelden, van wie en wanneer is deze prent (litho naar tekening neem ik aan, ik kan het niet lezen, in ieder geval na de aanleg van de Zochers) en wat zien we precies op deze prent afgebeeld. Een corps de logis (middengebouw) in baksteen en een witte gepleisterde zijvleugel rechts, maar wat is dan dat hoge witte gebouw links? En wat zijn dat voor zuilvormige bomen op een rij langs de vijver? Kun je ons daar nog iets over vertellen Jan? En ook over de verblijfpklaats van deze prent?

 2. Ik ben die afbeelding eens tegengekomen op de site van een internetwinkel in kaarten en prenten. Ik dacht toendertijd de afbeelding te herkennen van een uit De Nederlandse Buitenplaats van van der Wijck. Nu weer teruggezocht en hij staat op blz 350. Grote gelijkenis, maar toch verschillen. In het boek staat vermeld ‘aquarel door C. de Kruijff, voortekening voor de prent door R. van der Meulen’.

  De file die ik van internet plukte had in de filenaam de naam Buffa.

 3. Omdat ik heel weinig over m’n ‘eigen’ file weet heb ik nog maar even een extra-tje aan de weblog toegevoegd, uit de beeldbank van de Gemeente Soest…

 4. Als we niet weten uit welk jaar deze prent dateert valt niet met zekerheid te zeggen of die merkwaardige zuilvormige bomen wel tot het ontwerp van J.D. Zocher sr. horen. Dit ontwerp is tussen 1816 en 1820 uitgevoerd. Na 1820 hebben er in de loop van de 19e eeuw echter diverse wijzigingen en toevoegingen in het paleispark plaats gevonden.
  Je zou de originele aquarel in kleur in het RIjksprentenkabinet moeten bekijken om iets meer over de bomen te kunnen zeggen. De zuilvormige jonge donkergroene bomen kunnen Italiaanse populieren zijn maar ook zuileiken (Quercus robur ‘Fastigiata’). De oorspronkelijke exemplaren van laatstgenoemde cultivar hadden de groeiwijze van een Italiaanse populier maar tegenwoordig zien we vooral bredere vormen. De zuilvormige naar rechts gebogen bomen links (tegen het pad aan) hebben een andere kleur dan de donkergroeie bomen meer naar rechts en behoren moelijk tot een andere soort.
  In het boek van H. van der Wyck staat op pag. 350 bovenaan een foto van de voorkant van het paleis uit ca. 1880 met twee zuilvormige bomen. Deze lijken wel veel op Italiaanse populieren maar kunnen niet door J.D. Zocher jr. geplant zijn omdat deze in 1870 is overleden.
  Ik verheug me al op een Cascade-excursie naar het paleispark.

 5. De originele aquarel zou dus van C. de Kruijff zijn. Hij leefde van 1771-1854. Ik schat zijn tekening met vleugel-aanbouw en nog niet volledig volgroeid park op omstreeks 1830. In die tijd werden er zeker Italiaanse populieren aangeplant, maar ook al zuilvormige zomereiken?

 6. Heimerick Tromp weet vast meer. Hij heeft toch dat boek over Paleis Soestdijk geschreven? Ik heb het boek niet, dus kan ook niet bladeren om eens te kijken of daar meer in staat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *