Rijsterbos / Gaasterland


Rijsterbos (1926) Bron: www.langsdeluts.nl

Moest een aantal uren ‘kapot maken’ in Gaasterland. Rijsterbos bezoeken was het eerste waar ik aan dacht; kende de structuren van een Schotanus kaart, wist van een Amsterdamse eigenaar en had de VVV kaart uit 1926 geprint. Net voor Rijs zag ik de plaatsnaam Wijck staan. Praalgraf Menno van Coehoorn schiet door m’n hoofd. Helaas, de kerk zat op slot. Vervolgens Oudemirdum… de klif. Even uitgestapt. Bijzonder, maar de aquarel van het Roode Klif te Scharl (net even verder naar het westen) uit ca. 1830 van Eelke Jelles Eelkema spreekt toch even meer aan.


Aquarel van het Roode Klif te Scharl (Skarl), Eelke Jelles Eelkema, ca. 1830

Dan Rijsterbos. Voor mij onverwacht reliëfrijk (net als heel Gaasterland trouwens), onverwacht groot en qua structuren nog net als de VVV kaart uit 1926; de AHN kaart laat dit dan ook zien. Dan loop je vanuit het bos door het Zeelaantje in zuidwestelijke richting. En bam, daar ligt de voormalige Zuiderzee aan je voeten.


AHN van westelijke/zuidwestelijke deel van Rijsterbos (de Zuiderzee-zijde)

Afsluitend nog door Molkwerum. Wie kent het niet? 🙂 Ooit wereldberoemd als het ‘Friese Venetië’ of ‘Het Friessche doolhof’ met ‘de taal en de gewoontes van de oude Friezen nog in gebruik’ en die klederdracht-prenten schiet me te binnen. Ooit acht eilanden, nu vol doodlopende weggetjes. Enne tiny houses een trend? Nou dit is dan een van die streken waar tiny houses al eeuwen een trend zijn!
Jan Holwerda

Eenmaal thuis, even googelen; direct heel veel Rijsterbos

1 gedachte op “Rijsterbos / Gaasterland

  1. Weer een leuke vondst Jan! Op die AHN kaart vallen me die rabatten op, vooral in de hoek links boven. Als ik er kom ga ik toch eens kijken of die nog duidelijk te zien zijn. Je historische gegevens van Texel heb ik onlangs ook nagelopen, fascinerende ervaring was dat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *