Rondleiding op Vreedenhorst aan de Vecht in Vreeland

Nieuwe ontwikkelingen op een oude buitenplaats

Buitenplaatsen aan de Vecht zijn vergelijkbaar met de mens; ze variëren in de loop van hun bestaan in omvang. Ze groeien en krimpen. Vele buitenplaatsen zijn in de loop van de negentiende en twintigste eeuw gekrompen, zo ook de buitenplaats Vreedenhorst aan de Vecht. Van vele ‘morgens’ in 17e en 18e eeuw tot 1 hectare in 1955. In 2000 groeide het weer in één klap naar 8 hectare.

Daar waar buitenplaatsen altijd een afspiegeling van de tijdgeest zijn geweest, denk hierbij aan de geometrische ‘franse’ tuinen of de lossere ‘engelse’ tuinen, is het niet meer dan logisch om ook een uitbreiding in het jaar 2000 in de tijdgeest te ontwikkelen.
Wat ons werkelijk drijft zal je pas na verloop van jaren kunnen vaststellen, maar wij denken nu dat onze tijd veel met natuurontwikkeling bezig is. Natuur en buitenplaatsen zijn al lang met elkaar verweven en het samengaan van cultuur en natuur geeft een interessante spanning. Op Vreedenhorst staat de uitbreiding in het teken van de natuurontwikkeling.
Ontwikkelingen worden zelden gestuurd door een enkele wens en zo ook op Vreedenhorst. De wens om een flinke boomgaard aan te leggen is ook in het plan opgenomen, evenals de wens om al dit moois te delen met anderen. U wordt ontvangen in de traditioneel gebouwde schuur.
Kom kijken wat een erfgoedhovenier doet met de uitbreiding van zijn eigen tuin… van 8 ha.

Zondag 7 oktober om 14.00 uur vertrek bij “De Schuur” voor een rondleiding door het oude en nieuwe gedeelte, hopelijk een pittige discussie nadien bij een kopje koffie met versnapering tussen 70 tentoongestelde (vers geplukte) appelrassen en meer informatie over de appeloogst op Vreedenhorst.

Voor wie: groen erfgoedprofessionals
Waar: Buitenplaats Vreedenhorst, “De Schuur” Bergseweg 18, 3633 AK Vreeeland, www.vreedenhorst.nl
Toegang: gratis na opgave via info@groenpartners.nl

1 gedachte op “Rondleiding op Vreedenhorst aan de Vecht in Vreeland

  1. Hoi Kees,
    Mooie en leuke vogelvluchtfoto is dat en goed initiatief natuurlijk, om met iedereen rond te gaan wandelen. Gisteren kreeg ik ook het septembernummer van het tijdschrift Tussen Vecht en Een (TVE) onder ogen en daar zag ik het artikel van J. Jonker: Vreedenhorst in Vreeland. Natuurlijk even snel gelezen. Voor mensen die het nog niet gezien hebben, kijk uit naar TVE Jg. 30, nr. 3 (september 2012) p. 239-245. CO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *