Samuel van Lunteren en Park van Scherpenzeel

Per 27 september 2005 verwierf de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen de buitenplaats Scherpenzeel (te Scherpenzeel) in erfpacht. Ten gevolge van de overdracht kwamen onlangs ook enkele architectuur- en tuinarchitectuurtekeningen van de hand van de (tuin)architect Samuel A. van Lunteren in bezit van de stichting. Voor ons is natuurlijk het tuinontwerp van Samuel van Lunteren (gedateerd 1859) het meest interessant.


Huis Scherpenzeel, Cornelis Pronk (1731)  Bron: Kastelen in Nederland

Op een tekening van C. Pronk uit 1731 is te zien dat het kasteel veranderd is in een statig landhuis. Na een verbouwing aan het begin van de 19de eeuw, kreeg de architect en tuinarchitect S.A. van Lunteren in 1854 een verbouwingsopdracht. Vanaf 1857 werden interieur en exterieur van het gebouw in neogotische stijl veranderd. Hierin werd ook de parkaanleg betrokken. In 1859 maakte Van Lunteren een ontwerp voor een nieuwe aanleg rond het huis. Tot zijn overlijden in 1877 is Van Lunteren met de restauratie van huis en park bezig geweest.


Huis Scherpenzeel  Foto: A. Speelman (2007)  Bron: webshots

In 1980 is sprake van een nieuwe restauratie in opdracht van de gemeente Scherpenzeel; toen zijn de plannen van Samuel van Lunteren weer als uitgangspunt genomen. Het park uit de tijd van Van Lunteren was nog duidelijk herkenbaar, hoewel de slingerende vormen wat waren afgezwakt. Wel zijn de oorspronkelijke zichtlijnen behouden, evenals de vijvers en de open grasvelden. De tuinarchitect Hugo Poortman was de ontwerper van een rosarium aan de zuidkant van het huis (sinds WO II verdwenen). Ook Leonard Springer werkte hier aan het begin van de 20ste eeuw.
Sinds 1983 vormen het gerestaureerde neogotische huis, het koetshuis, de tuinmanswoning en 6 ha negentiende-eeuws landschapspark (met resten van een ijskelder), weer een hechte eenheid. Sinds 2000 is het totaal ensemble een beschermd rijksmonument.

Zie ook het artikel van Wanda Waanders. Drie generaties Van Lunteren aan de Servetstraat te Utrecht: bekwaam in het kweken van bomen en gewassen, aanleggen van parken en het bouwen van huizen. Cascade Bulletin voor Tuinhistorie. Jg. 9 (2000), nr.2.p. 5 t/m 33.  CO


Park Huis Scherpenzeel, S.A. van Lunteren (1859)
Foto: Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen

14 gedachten over “Samuel van Lunteren en Park van Scherpenzeel

 1. Even een vraag;
  Ik heb een vrij oud schilderij van een laan in het bos ,geschilderd door een zekere: VAN LUNTEREN .
  Is u iets bekend dat er een conectie is met uw Stichting?
  Kent u een schilder die dit soort werken maakte?
  Misschien kunt u mij verder helpen.
  Hartelijk dank.
  G.J.Brantjes

 2. Heel goed mogelijk dat uw schilderij van een van de Van Lunterens is. Weet u ook waar het schilderij vandaan komt en staat er ook een voorletter bij de naam. In het veld van de architectuur en tuinarchitectuur kennen we een aantal personen met deze achternaam, vader (H.), zoon(S.A.), kleinzoon (I.H.J.)e.a., dus een voorletter is in ieder geval belangrijk.Misschien kunt u ook een (digitale) foto van het schilderij maken en / of opsturen , zodat we het hierbij kunnen afbeelden of er een nieuwe weblog van kunnen maken, met uw vraag. We zijn benieuwd. CO

 3. Geachte mevrouw/meneer,
  Ik weet niet of ik op deze site wel op de goede weg ben.
  Ik heb ook een schilderij van H.van Lunteren.Een huis in het bos met een laan er voor.Zou toch graag meer over deze schilder willen weten.Kunt/wilt U mij op weg helpen?

  Met vriendelijke groet,

  M.Elands
  m.elands@hetnet.nl
  046-4431879

 4. Wij hebben op zolder een schilderij gevonden, met als handtekening H. v. Lunteren. Het is een schilderij met links een meer/ven en rechts een pad tussen de bomen door.

  Helaas is het schilderij beschadigd. Toch ben ik benieuwd naar de geschiedenis van dit schilderij, en mogelijk een locatie… Weet u hier mischien meer van? Ik ga er niet van uit dat het een Van Lunteren is beschreven op deze pagina, maar mogelijk kent u meer Van Lunterens?

  Graag zou ik een paar foto’s sturen, maar naar welk adres zou dit kunnen?

  Met vriendelijke groet,

  S. Kuyk

 5. Beste,
  Vond een klein schilderijtje (afkomstig uit een erfenis) gesisneerd H v Lunteren. Ik wil graag een foto opsturen zodat u me eventueel meer kan vertellen over de schilder danwel het schilderij. Naar welk adres?

 6. Krijgen wij deze pareltjes ook te zien?
  Als de eigenaren van de schilderijen dat willen uiteraard, zet ze dan op dit weblog, ben wel benieuwd namelijk.

 7. Ik zal zien dat ik ze vanavond in de reacties opvoer. Het zijn H v Lunteren’s, maar hebben niet de tuinkunst als onderwerp. Welke van Lunteren het is? Geen idee. Niet de tuinarchitect. Andere v Lunterens had ik eerder in de databank van RKD opgezocht. Resulteerde niet tot een match. De eigenaren heb ik elkaars emailadres gegeven zodat ze met elkaar mogelijk verder komen.

 8. Geachte heer/mevrouw,

  Ik zag vragen over de schilder H. van Lunteren, maar nergens een antwoord of een verwijzing waar ik meer informatie over die schilder kan vinden. Wie kan me helpen?
  Alvast bedankt.

  Frank

 9. Ik heb onlangs uit een erfenis een schilderij van H. van Lunteren in mijn bezit gekregen.
  Ik zou hier ook graag meer informatie over willen hebben.
  Waar kan ik een foto naar toe mailen?

  Gr. N. Janssen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *