Schenking aan Speciale Collecties WUR.


Ontwerp villatuin Beukenhaghe (Goirle).

Van de blog van Speciale Collecties WUR:
De speciale collecties is onlangs uitgebreid met een tiental tuinarchitectuurtekeningen door een schenking van dhr. F. Vink. Onder de tekeningen een paar originele, mooi ingekleurde ontwerpen van John Juchem, Otto Schulz en Gerard Bleeker. Een zeer welkome schenking aangezien van de twee eerstgenoemde tuinarchitecten weinig materiaal bij de speciale collecties aanwezig is en de beide Bleeker-tekeningen een verrassende aanvulling vormen op de al aanwezige Bleekercollectie. De schenking komt juist op het moment dat de laatste hand wordt gelegd aan de invoer van de al aanwezige Bleeker-documenten in de database TUiN.

Ik wil er maar aan toevoegen: Speciale Collecties WUR, niet alleen om er van alles te zien of te halen (info, kennis enz), maar ook om materiaal heen te brengen. Dat gezegd hebbende, ik heb nog een brief van bovengenoemde Otto Schulz. Met zo’n mooi briefhoofd. Moet ik toch maar eens afgeven… JH

 

4 gedachten over “Schenking aan Speciale Collecties WUR.

  1. En wat weten wij nu eigenlijk van deze tuin-/landschapsarchitecten? Dan wordt je er weer met je neus bovenop gedrukt dat er maar zo weinig bekend is van velen die dit beroep uitoefenen. Geïnteresseerden die nog helemaal niets weten over deze personen, maar wel nieuwsgierig zijn, kunnen dan naar de databank TUiN (als ze daar überhaupt kennis van hebben), en daar de naam van de persoon waarover het gaat invullen, om te zien wat bekend is. De teksten die dan beschikbaar komen zijn dezelfde als in de Gids voor de Nederlandse Tuin- en Landschapsarchitectuur (1995-2000), maar de meeste zijn dus al weer ongeveer 15 jaar oud en gemaakt toen vele bronnen en databanken nog niet via Internet beschikbaar waren. Zou het niet tijd worden om een databank of (wel of niet digitale) Encyclopedie te gaan samenstellen waarin korte biografieën worden opgenomen van tuin- en landschapsarchitecten die in Nederland hebben gewerkt of nog steeds werken? Met verwijzingen uiteraard naar archiefcollecties, als die bestaan?
    Ik denk aan een Databank Groen Erfgoed-architecten Nederland? Ik maakte afgelopen dagen korte biografieën van Otto Schulz en John Juchem. Er waren al gegevens voor de Gids bij elkaar geharkt, maar toch weer nieuwe zaken op het spoor gekomen. Die zullen uiteraard via Cascade (Nieuwsbrief) of via Bibliotheek WUR beschikbaar komen. Het lijkt me een mooi project om aan te gaan werken. CO.

  2. Laten we niet weer nog iets nieuws gaan optuigen, maar de biografieën in TUiN gaan bijwerken en uitbreiden. Maar waarschijnlijk bedoel je je Databank Groen Erfgoed-architecten Nederland ook niet anders dan zo’n filter ‘op de grote bak met info’ die TUiN database heet.

    • Het punt en de vraag is: wie gaan die biografieën dan bijwerken? Is dat een taak van Speciale Collecties? Hebben zij die biografieën na het verschijnen van de Gidsen aangevuld/bijgehouden en/of kunnen zij die bijhouden, ik bedoel is daar tijd voor? Daar heb ik geen zicht op.

      • Misschien kun je en moet je het als wikipedia zien. Alleen kun je dan niet zelf aanvullen, wijzigen en corrigeren, maar kun je wel aanleveren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *