Slingertuin rond kerk en bij pastorie


Herstelde kerkhof van Hornhuizen  Bron: panoramio.com | rtvnoord.nl

Ik zou kunnen beginnen met ‘het einde van het jaar nadert, tijd voor een terugblik’ bla bla. En dan beginnen over het kerkhof van Hornhuizen. Onzin. Feit is dat ik toevallig een foto zag, genomen vanaf de kerk, op het kerkhof van Hornhuizen. Met herstelde paden (2011/2012) rond de kerk. In een bericht uit 2010 alweer kwam dat kerkhof ter sprake, het was ooit een slingertuin rond de kerk. Zie foto hier onder en/of het bericht. Nu dus hersteld.


Hornhuizen, kerk en kerhof ; als een slingertuin.  Bron: St. Oude Groninger Kerken


Nogmaals de kerk, met een tuinaanleg.  Bron:  Stichting Oude Groninger Kerken

In het ‘verlengde’ van de slingertuin rond de kerk kwam ik een slingertuin bij een pastorie tegen, de pastorie te Meeden (ook Groningen, maar een andere streek). Net iets minder bijzonder, maar wel bijzonder mooi. Vooral als je de foto groot ziet.
Jan Holwerda


Slingertuin bij de pastorie van Meeden (ca. 1910)  Bron: Groninger Archieven

2 gedachten over “Slingertuin rond kerk en bij pastorie

  1. Helaas is tot nu toe te weinig, veel te weinig, aandacht voor groen rond kerken geweest. En ik bedoel niet alleen kerkhoven, begraafplaatsen processieparken, kerkebosjes, etc., maar ook de ‘zetting’ van de kerk. Zoals hier wordt getoond was die vaak weloverwogen, en door of de architect of een tuinarchitect. Dit gebeurde zowel bij RK als bij protestantse, Hervormde, kerken, en zeker in de achttiende, negentiende en twintigste eeuw. Goed gedaan door de SOGK die, als bij zovele ‘ephemera’ in en rond de kerken, heeft getoond daar oog voor te hebben,

  2. Op 26 maart is er een congres over behoud kerkgebouwen. Zie http://www.reliplan.nl/news.asp?id=0&pid=8107&mid=8115. Misschien is het een goed idee als iemand van Cascade daarheen gaat of namens Cascade vooraf schriftelijk vragen stelt over het (ter sprake brengen van) het behoud van het ensemble kerkgebouw en omliggend(e) tuinen en parken. Ik heb op Linkedin al een vraag gesteld en het cascade website adres doorgegeven. CO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *