Tentoonstelling ´t Onvolprezen Zeister Bosch.

Vandaag opent de tentoonstelling ver de geschiedenis van het Zeisterbos, tot en met 6 oktober 2013 in Slot Zeist te zien. Aanleiding is de aankoop precies 100 jaar geleden van 200 hectare bos door de Gemeente Zeist. De veiling van de wijd en zijd vermaarde “Zeister Bosschen” vond plaats in september 1913. Door die aankoop werd voorkomen dat dit gebied is volgebouwd.

Het bos was de afgelopen eeuw een belangrijke toeristische trekpleister voor dagjesmensen en pensiongasten én het recreatiebos voor de Zeistenaren. Binnen zijn grenzen vonden bijzondere ontwikkelingen plaats, zoals de aanleg van het ziekenhuis en de algemene begraafplaats, (toch) woningbouw en de vestiging van het bezoekerscentrum De Boswerf. In de jaren ’30 was er een kleine dierentuin bij het Jagershuis, waarvan de kunstrots met manenschapen nog rest. De naam Bisonveld herinnert aan de bisons, die hier in de eerste helft van de 20ste eeuw graasden.
Het Zeisterbos heeft zich ontwikkeld uit de 18de-eeuwse buitenplaats Beek en Royen aan de Tweede Dorpsstraat. De statige rechte lanen en de beek in het bos behoren tot de oorspronkelijke aanleg. In de 19de eeuw zijn hier de buitenplaatsen Hoog Beek en Royen en Pavia gebouwd. Uit die tijd stamt de landschappelijke aanleg met gebogen lanen en slingerende vijvers.
Het bosbestand bestond oorspronkelijk vooral uit grove dennen. De laatste 100 jaar is het beheer gericht op diversiteit om de flora en fauna te verbeteren. In 1994 werd Het Utrechts Landschap de nieuwe eigenaar van het Zeisterbos. Met de status van beschermd natuurgebied is bouwen-in-het-bos ook in de toekomst uitgesloten.

De tentoonstelling ‘T ONVOLPREZEN ZEISTER BOSCH is een wandeling in het bos door de tijd. Deze wordt met prachtige historische kaarten, tekeningen en foto’s, documenten, filmfragmenten en citaten uit de collecties van het Gemeentearchief en het Zeister Historisch Genootschap, in beeld gebracht.

Voor locatie, data en tijden, en toegangsprijzen, zie hier.

1 gedachte op “Tentoonstelling ´t Onvolprezen Zeister Bosch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *