(OVERGENOMEN)
17 april startte de nieuwe tentoonstelling ‘Paradijs in een pot’ in Archeologisch Museum Haarlem. Centraal in deze tentoonstelling staan de 17e-eeuwse tuinpotten die de stadstuinen in Haarlem sierden. Hoe zagen deze stadstuinen eruit, wat weten we ervan en wat vinden we er van terug bij archeologisch onderzoek? Dit soort tuinen waren niet aan iedereen voorbehouden, dit waren de tuinen voor de welgestelden. Wat was de mode bij de tuinaanleg in de 17e eeuw? En hoe ontwikkelde de stadstuinen zich naar de tuinen bij de buitenplaatsen buiten de stad? En wat groeide, bloeide en leefde er nog meer in de tuin? In deze bloemrijke tentoonstelling wordt dit in geuren en kleuren verteld.
Voor adres en andere gegevens, zie www.archeologischmuseumhaarlem.nl
Terracotta potten: 1 + 2 + 3 + 4.
Een 17de-eeuwse terracotta vaas of pot (1) van Het Loo uit de tijd van de Stadhouder-Koning Willem III (1650-1702) is qua methode en uitvoering met een fragment uit een eerder Cascadebericht op 14-10-2024 van de heer Dolf van Weezel Errens te verbinden. Het fragment (2), de derde afbeelding uit de PDF, bevindt zich in het Fries Museum, inventarisnummer B1953-040 en werd geschonken door D.J. van der Meer en gevonden in de terp van Friens, waar Beslinga-state stond. De tweede afbeelding uit de PDF van de heer Van Weezel Errens toont (3), een als ‘jager’ geregistreerd fragment. Recent werd bericht over de tentoonstelling “Een paradijs in een pot” te Haarlem. Onder andere wordt daar een pot tentoongesteld met het Haarlemse stadswapen (zwaard en sterren). Deze pot (4) heeft overeenkomstige oren, waarvan een exemplaar in Friesland als ‘jager’ staat geregistreerd.
Zo kan door de PDF van 14-10-2024 in combinatie met historisch terracotta van ‘Het Loo’ en ‘Haarlem’ een eerste begin gemaakt worden met een overzicht van dit aspect in de tuin- en parkaanleg in Nederland.