Theekoepel Inaborg (Arcen)


Inaborg (Arcen), toen en nu.  Bron: Limburgs Landschap.

In 2009 werd Inaborg, de theekoepel bij kasteel Arcen, herbouwd.
De oorspronkelijke theekoepel is vermoedelijk rond 1760 gebouwd. De theekoepel is achthoekig en was ooit witgekalkt. De drie gevels aan de voorzijde waren voorzien van twee ramen en centraal gelegen deuren. De theekoepel ligt buiten de kasteeltuinen en een lange laan die de kasteelbewoners schaduw bood, liep naar de theekoepel; en het geheel werd omsloten door een haarspeldvormige gracht.

Vanaf de dertiger jaren van de vorige eeuw, toen het kasteel niet meer permanent werd bewoond, is het theehuis in verval geraakt. Toen Limburgs Landschap kasteel Arcen in de jaren zeventig kocht, was er van de theekoepel nagenoeg niets meer over. Slechts een gedeelte van één van de muren was nog zichtbaar en de gracht was gedempt met bouwafval. Er is slechts één oude foto van de bouwval bewaard gebleven, hierop is de herbouw gebaseerd.

Voorgaande wilde ik toentertijd al als weblog opvoeren, maar het kwam er even niet van. De aanduiding ‘een haarspeldvormige gracht’ riep toen vraagtekens op en vroeg om visualisering middels kaartmateriaal. Na een blik via watwaswaar.nl werd dat duidelijk (zie onderstaande KMP).
En dan komt de weblog van 14 april, met twee sloten en er tussen een kade voerend naar een uitkijkpunt, ter midden van weiland en dan heb je haast een déjà vu. Kijk maar eens naar het navolgende shot van het KMP ten noorden van kasteel Arcen…
Jan Holwerda


KMP (1822) met bovenaan theekoepel Inaborg (nr 4); liggend ten noorden van kasteel
Arcen, te midden van weilanden; ten westen van Inaborg ligt het dorp Arcen.
Klik hier voor een grotere kaart, met meer van de omgeving.  Bron: watwaswaar.nl

932 weiland / [9]33 laan / [93]4 gebouw (= koepel Inaborg) / 935 weiland

1 gedachte op “Theekoepel Inaborg (Arcen)

  1. Inderdaad haast een déjà vu! We weten uit beschrijvingen van “mijn”buitenplaats dat er een koepel is geweest. Als je goed op de Veldminuut kijkt zie je in de bocht van de oprijlaan een rode stip waarvan wij aannamen dat dat de koepel was geweest. Maar wie weet waren er ooit twee want ik ben er nu wel van overtuigd dat op “mijn” buitenplaats een zelfde soort gracht en kade is geweest met een theekoepel op het uitkijkpunt. De schaal een stuk kleiner maar toch. KB

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *