Tinde van Andel benoemd op Clusiusleerstoel

INGEZONDEN
Per 1 september is Prof. Dr. Tinde van Andel benoemd als bijzonder hoogleraar voor de Geschiedenis van Botanie en Tuinen bij de faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden.
Deze leerstoel, uniek in Nederland, is ingesteld door de Clusiusstichting. De hoogleraar zal zich richten op het onderzoek naar de ontwikkelingen van de toegepaste en fundamentele botanie, in het bijzonder naar planten en hun gebruik zoals vastgelegd in historische herbaria tussen de 16e en 19e eeuw. Zij zal vooral samenwerken met het Scaliger Instituut, de Hortus botanicus Leiden, het Naturalis Biodiversity Center, en de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen.
De hoogleraar is ook betrokken bij de jaarlijkse Clusiuslezingen, waarbij experts op het gebied van tuinen en botanie uit het buitenland naar Nederland samenkomen met Nederlandse deskundigen.

Prof. Dr. Tinde van Andel (1967) studeerde Biologie aan de Universiteit van Amsterdam met de specialisatie Tropische Ecologie. Zij promoveerde bij het Nationaal Herbarium Nederland (2000, Universiteit Utrecht) op het gebruik van wilde planten door indianen in noordwest Guyana. Zij deed bij dezelfde groep een postdoc naar Medicinale en Rituele Planten van Suriname. Toen het herbarium naar Naturalis in Leiden verhuisde, kreeg ze een NWO-Vidi beurs om de oorsprong van Surinaams plantgebruik in westelijk Afrika te achterhalen. Zij is nu werkzaam aan het Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Sinds 1 mei jl. is ze aangesteld als Buitengewoon Hoogleraar aan de Naturalis-leerstoel Etnobotanie aan de Universiteit Wageningen.

2 gedachten over “Tinde van Andel benoemd op Clusiusleerstoel

  1. Ik heb het bericht gelezen over de leerstoel in Leiden. Prof. Dr. Tinde van Andel zal zich zich onder meer richten op herbaria uit de 16e – 19e eeuw.
    Ik denk dat het een goed idee is haar te melden dat in het Maarten Maartenshuis te Doorn een herbarium is geexposeerd uit 1870, afkomstig uit Israel. Dit is destijds cadeau gedaan aan de Nederlandse schrijver, Maarten Maartens.
    Op welke wijze kan ik haar bereiken met dit bericht?
    Met vriendelijke groet, Henriette.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *