Tuinarchitect Cornelis Smitskamp, ook in Drenthe?

Ontwerp nieuwe Gemeentelijke Begraafplaats Zeist (groot), Cornelis Smitskamp  Bron: facebook Terebinth

Op dit ogenblik is er een tentoonstelling over Cornelis Smitskamp in het gemeentehuis van Zeist, zie hier en hier. Aanleiding voor de tentoonstelling is het 100-jarig bestaan van de ook door hem aangelegde Algemene Begraafplaats van Zeist aan de Woudenbergseweg. Een nazaat heeft gemeld dat Cornelis Smitskamp ook een begraafplaats (of meerdere?) heeft aangelegd in Drenthe. Er is een artikel dat Sandra den Dulk in 2013 heeft geschreven (PDF) hier in staat geen aanwijzing dat de tuinarchitect in Drenthe heeft gewerkt. Wie weet meer over deze tuinarchitect en zijn connectie met Drenthe?
Stieneke van der Wal

Cornelis Smitskamp (groot), Cornelis Smitskamp  Bron: facebook Terebinth

Informatiebord (groot), Kees Lever  Bron: twitter

5 gedachten over “Tuinarchitect Cornelis Smitskamp, ook in Drenthe?

  1. Dag Stieneke,
    Hoe Smitskamp in Nunspeet terecht is gekomen is (nog) niet achterhaald. Maar naar aanleiding van mijn publicatie over het Oranjepark in Nunspeet attendeerde Wijnanda van Lynden mij op een mogelijke connectie tussen burgemeester Constantijn Willem Ferdinand Mackay (1850-1955) van Ermelo (en Nunspeet) en Smitskamp. De familie van de moeder van Mackay bezat de buitenplaats Veelzigt in Zeist (thans verdwenen). Veelzigt lag vlakbij het later aangelegde Walkartpark (1904, Hendrik Copijn) en de opzichter van de gemeenteplantsoenen Zeist, Cornelis Smitskamp, kreeg de leiding over de aanleg. Misschien heeft Mackay Smitskamp naar Nunspeet gehaald of heeft hij juist een baan geregeld voor de jonge Smitskamp want de zoon van Smitskamp was rond 1930 werkzaam in Ermelo. Mogelijk zijn de Smitskampjes vanuit Nunspeet verder richting Drenthe getrokken?
    Groet, Sandra

  2. Mijn moeder Annetje Smitskamp, oomzegger van C.S., woonde in Assen. Van mijn vader, historisch actief en geïnteresseerd predikant, heb ik gehoord dat Cornelis Smitskamp het kerkhof in Rolde, naast de hunebedden heeft aangelegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *