Twee kaarten van de Watergraafs- of Diemermeer


Watergraafs- of Diemermeer (1719), Pieter van den Berge  Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Twee kaarten van de Watergraafs- of Diemermeer. Kijk en vergelijk de bekendere Watergraafs- of Diemermeer van Pieter van den Berge uit 1719 en de veel mindere bekende Kaart van de landen gelegen in de Diemer=Meer van Cornelius Groll uit 1810. Bijna een eeuw ligt tussen beide kaarten. Ze tonen niet alleen een stuk geschiedenis van die plek, maar vormen ook een mooie illustratie van twee fases in onze tuinhistorie.

Klik, zoom in, kantel en vergelijk:
Watergraafs- of Diemermeer van Pieter van den Berge uit 1719
Kaart van de landen gelegen in de Diemer=Meer van Cornelius Groll uit 1810


Kaart van de landen gelegen in de Diemer=Meer (1810), Cornelius Groll  Bron: beeldbank Noord-Hollands Archief


Na kantelen tot overeenkomstige wijze als eerste kaart

4 gedachten over “Twee kaarten van de Watergraafs- of Diemermeer

  1. Opmerkelijk vind ik dat er veel buitenplaatsen zijn verdwenen aan de noordkant van de polder, die toch zou je zeggen juist zeer gunstig waren gelegen. Ingang aan de weg en tuin op het zuiden. Kan iemand dat verklaren?

  2. Op de Diemermeer kaart van 1719 staat geheel rechtsonder een allegorische figuur met een ton waaruit water vloeit. Wat mij opvalt is de waaier (?) in zijn hand. Hij heeft opvallende overeenkomsten met de Japanse waaier of ‘gunbei-u chiwa’, zie de voorbeelden hierbij gevoegd. Is die overeenkomst toeval, of heeft dat voorwerp een geheel andere betekenis?
    Joost G

  3. Opmerkelijk Joost – links Neptunus, en rechts een stroomgod, maar ie is ook nog eens in de schaduw weergegeven, terwijl de corresponderende gevleugelde mevrouw met zwaan in eenzelfde positie is gezeten en geen schaduw heeft. Moet de stroomgod rechts dan ook meteen het Oosten voorstellen? Goed gezien Joost – besteedt er een kleine studie aan zou ik zeggen – wie hadden van de genoemde namen op de kaart handelsinteresses in de Oriënt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *