Vakantie-foto van Ermenonville Ile des Peupliers

Namens Joost Gieskes zet ik het volgende bericht en de foto van Joost op deze weblog. De oude foto komt uit het OHT-archief.

Op 2 juli 2006 maakte ik een foto van het eiland met het grafmonument van Jean Jacques Rousseau in het park JJR in Ermenonville. Het paviljoen op de tekening staat er nog. De huidige Italiaanse populieren zijn nog vrij jong zo te zien. Perspectivisch lijkt het eilandje op de prent nogal ver van de oever te liggen, maar dat valt wel mee in werkelijkheid. Echt spectaculair is het niet, maar vanuit historisch oogpunt goed om te bezoeken! Op de foto geheel achteraan ligt een chateau-hotel. Ik logeerde aan de Marne!

Joost Gieskes

Frermenonvilleisledespeupliers1811jmerig_1

  Frermenonvilleeilandjjr2006_1

3 gedachten over “Vakantie-foto van Ermenonville Ile des Peupliers

  1. Ik wil nog even vermelden dat de afgebeelde prent is van J. Merigot uit 1811. Ik ken meer prenten uit het begin van de 19de eeuw van deze situatie. Als je deze prenten bekijkt, zou het ook nog wel eens zo kunnen zijn dat daarop witte abelen worden afgebeeld, dus dat in de eerste helft van de 19de eeuw witte abelen op het eiland stonden. Alle tekeningen en prenten laten in ieder geval geen oude populieren van 200 jaar of meer zien, m.a.w. de populieren zijn herhaaldelijk vervangen.CO.

  2. Misschien kun ook dat plaatje met verm.abelen afbeelden Carla? De kans dat op het plaatje 1813 Populus nigra ‘Italica’ is afgebeeld lijkt me evenwel vrij groot als je naar hun hoogte kijkt in relatie tot de grootte van het eiland. Want die bomen kunnen erg groot worden: tegenover mijn huis staat er een van meer dan 34 meter!

  3. Hoi Joost,
    De Populus alba ‘Pyramidalis’ is ook een in het midden van de 18de eeuw ingevoerde zuilvormige populier, misschien uiteindelijk wel wat kleiner, maar dat is natuurlijk heel moeilijk op prenten en tekeningen te vergelijken. Ik zei het meer omdat zowel op die tekening die ik ooit gezien heb als op deze prent het lijkt alsof wit/grijze/viltige bladeren zijn gesuggereerd.CO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *