Van bewaarschool naar Huis te Lande?

Meisjes met tuingereedschap in de tuin van de Bewaarschool aan de Langebrug in Leiden
Bron: Erfgoed Leiden en Omstreken.

Bovenstaande foto kwam ik tegen in de beeldbank van Erfgoed Leiden en Omstreken. Een prachtige foto. ‘Meisjes met tuingereedschap in de tuin van de Bewaarschool aan de Langebrug in Leiden’ zegt de omschrijving. Met die meiden en die perkjes denk je al snel aan het boek Er stond een vrouw in de tuin. Maar met Rijswijk om de hoek kom je ook al snel op de gedachte dat één van die meiden maar zo op de tuinbouwschool Huis te Lande terecht zou kunnen zijn gekomen. Doorzoekend op Huis te Lande stootte ik op artikelen van Frans Holtkamp, o.a. ‘Tien pioniersjaren op “Huis te Lande”‘. En op het filmpje ‘Huis te Lande, initiatief van Jacoba Hingst, jaren dertig’. Aangegeven wordt dat in 2020 een boek over de geschiedenis van Huis te Lande zal verschijnen…
Jan Holwerda


De tuinbouwschool voor meisjes Huis te Land te Rijswijk in de Panorama van 1917.
Bron: Tien pioniersjaren op “Huis te Lande”.

6 gedachten over “Van bewaarschool naar Huis te Lande?

  1. Wat?! Tuinbouwschool voor meisjes? Het moet niet gekker worden… Weer een mooie bijdrage Jan. Al die initialen-inkervingen opgevallen in de rechterboom op de bovenste foto?

  2. Wat een ontzettend leuke foto’s van mijn oude Tuinbouwschool (ik was er van 1962-1965 en heb het er enorm naar mijn zin gehad).
    Ik wacht met spanning op het boek over “Huis te Lande” dat volgend jaar uit moet komen.
    Dank en groeten, Carla Teune,
    Hortus botanicus, Leiden

  3. Leuk dat je het over Huis te Lande hebt Jan – wie schrijft dat boek erover, dat volgend jaar moet verschijnen? De opleiding is al in 1907 opgericht en was heel vernieuwend: jonge dames die zelf in de aarde gingen wroeten! Werk voor polderjongens! (Ik schreef erover in mijn boek *Naar buiten, landelijk wonen in de 19de en 20ste eeuw*, 2002 en 2013) Het idee was dat toekomstige notaris- en doktersvrouwen er plezier van zouden hebben als zij verstand van tuinieren hadden, maar er werden ook echt serieuze tuinarchitecten, leraressen en hortulanae [?] opgeleid. In 1985 werd de school gemengd, in 2000 opgenomen in het Wellantcollege.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *