Van Logterens Juno gerestaureerd en onthuld.


Juno voor Musis Sacrum (Arnhem)  Foto: Dineke Akkermans

Op woensdag 30 oktober werd ’s middags om 3 uur het onlangs gerestaureerde beeld van Juno onthuld. Juno is één van de 8 mythologische beelden die drie eeuwen geleden door de beeldhouwer Ignatius van Logteren vervaardigd werden voor de tuin van Boom en Bosch te Breukelen. De acht tuinbeelden, vier paren, kwamen tenslotte in Arnhem terecht. In 1859 – ’60 schonk baron van Brakell tot den Brakell deze beelden aan de gemeente Arnhem. Van de acht beelden overleefden er twee de oorlog niet. Zodoende zijn er nu nog zes over.

In 1990 werden vijf van de beelden gerestaureerd: Proserpina, Venus, Neptunus, Juno en Pluto. Het zesde beeld was intussen zoekgeraakt. Dit beeld, een Bacchante, werd teruggevonden en gerestaureerd. Vervolgens kreeg zij haar vooroorlogse plaats aan de Velperbuitensingel terug, waar zij in november 2012 werd onthuld.

Jaren geleden was Juno beschadigd geraakt en stond niet langer opgesteld. Recentelijk werd het beeld gerestaureerd en kreeg weer een plaats aan de Velperbinnensingel, nu voor de ingang van Musis Sacrum, waar zij dus woensdag werd onthuld.

Dineke Akkermans

Litt. P.M. Fischer, Ignatius en Jan van Logteren, beeldhouwers en stuckunstenaars in het Amsterdam van de 18de eeuw, Canaletto/Repro-Holland, Alphen aan den Rijn 2005


Uitpakken, omzwachtelen en onthullen.  Foto’s: Dineke Akkermans

2 gedachten over “Van Logterens Juno gerestaureerd en onthuld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *