‘Vervolg’ van de reeks Nederlandse Tuinarchitectuur 1850-1940

Bijna 25 jaar geleden verscheen het eerste deel uit de reeks van 4 delen Nederlandse Tuinarchitectuur 1850-1940. De eerste 2 delen zijn van de hand van Bonica Zijlstra, de laatste 2 zijn door Eric Blok geschreven.
Anno 2010 wil de Nederlandse Tuinenstichting, samen met BONAS, de draad oppakken en vanaf 2012 ieder jaar een deel in de BONAS reeks aan een tuin- of landschapsarchitect wijden. Het doel is studies van allerlei aard en omvang over de tuin- en landschapsarchitectuur van de 20ste eeuw uit te voeren en te publiceren.

De eerste publicatie zal worden gewijd aan de tuinarchitect K.C. van Nes (1876-1952). Van Nes is vooral bekend door zijn ontwerpen van tuinwijken in diverse steden waaronder Apeldoorn (Berg en Bosch 1918) en Leiden (Leidsche Hout 1927-1937) en de tuinen van ziekenhuizen, sanatoria en psychiatrische instellingen. Hij was een van de eersten die de term landschapsarchitect gebruikte en zich bezighield met de inpassing van wegen en viaducten in het landschap.

Zie NTs publicaties, NTs nieuws en BONAS.
Overigens zijn de eerste 3 delen van de reeks digitaal beschikbaar, via Speciale Collecties Wageningen UR (onderaan page).  JH

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *