Villa Janssens.

De firma Janssens uit Westmeerbeek (BE). De liefhebbers van cementrustiek weten dan waarschijnlijk wel waar het over gaat. Ben je meer dan geïnteresseerd dan zegt Villa Janssens je ook wat. Het is België, maar aangezien de Janssens ook in Nederland werk hebben verricht mag er in de weblog over worden gesproken 🙂


Villa Janssens, met rechts de grot (Imitation de grottes genre de Han).

Het is de Villa Janssens waar het nu even om gaat. Dit was de showroom van de firma, in/tegen en om het huis. De familie Janssens was sinds 1880 een geslacht gespecialiseerd in rocailletechniek, cementrustiek. Zes generaties nazaten van Frans Janssens verwezenlijkten honderden projecten in binnen- en buitenland. Zij hadden projecten in o.a. de Zoo in Antwerpen, wereldtentoonstellingen, pretparken zoals Walibi, Bobbejaan, enz. De nieuwe (6de) generatie werkte (zij het niet meer met cementrustiek, maar met modernere materialen), mee aan de inrichting van Disney Parijs.

De villa bestaat nog steeds. Met alleen nog grotwerk in het huis (de serre?). Afbraak dreigt nu. Het dorp ageert en probeert via acties en petities een voortbestaan met een passende bestemming af te dwingen (zie Nieuwsblad.be en nogmaals).


Huis We Frans Janssens en Zonen, Versiering van parken en tuinen.

Er is door iemand die aan Urbex doet een filmpje gemaakt (Urbex=Urban Exploring=betreden en ontdekken van gebouwen of plaatsen in verval). Zwerf mee door het gebouw en let op, er is een stukje van de ‘grot’ te zien (met een meer recente bar voor een Belgisch biertje).  JH


Villa Janssens anno 2012.

7 gedachten over “Villa Janssens.

 1. Goed opgemerkt. In Westmeerbeek zijn bij mijn weten zelfs twee villa’s Janssens. De ander, waar ik in 1994 Janssens Victor bezocht – de enige nog overlevende rotseerder, was te Westmeerbeek-Statie (als in: station). Ernaast woonde een veehandelaar waarvoor de Janssens een fraaie cementrustieke afscheiding hadden gemaakt. Ik herinner mij ook een cementen krokodil.
  Momenteel is een Vlaamse heer bezig aan onderzoek specifiek betreffende de firma’s Janssens. Firma’s? Ja, want er waren zeker drie firma’s Janssens te Westmeerbeek, allen rotseerders, allen familie van elkaar. Ik hoop dat er binnenkort wat meer duidelijkheid komt over wie wie was in Westmeerbeek.
  Wim Meulenkamp.

 2. Er zijn inderdaad 2 villa’s Janssens. Beiden zijn familie.
  Er waren in de jaren voor en na WO II zelfs 4 rotseerders-kunstbeton-firma’s, die allen wel ergens (zij het sommigen onrechtstreeks) een familieband hadden. Elk had hun specifieke kenmerken. De familie Janssens Alfons was meer gespecialiseerd in de Lourdesgrottenbouw. De Janssens Victor was meer gespecialiseerd in tuindecoratie en aanverwanten (kiosken, houttuinornamenten). Nochtans vervaardigden allen rocaillewerk (de lourdesgrotten van beiden zijn echter verschillend van voorkomen). De grens om te bepalen wie wat gemaakt heeft is soms wel moeilijk bij niet-gesigneerde stukken.
  Wat de woning “In de Veehandel” naast de familie Janssens Alfons betreft: dit was eigendom van Janssens José, dochter van Alfons, die er met haar man (een veekoopman) een herberg uitbaatte.
  May Tobback Voorzitter Heemkring Wadja

 3. De villa Janssens in de Stationsstraat in Westmeerbeek is van de sloophamer gered, voorlopig althans. Het schepencollege heeft een negatief advies gegeven voor de sloopvergunning die De Kleine Landeigendom enkele maanden geleden had ingediend.

  ‘We staan de sloop niet toe omdat we het waardevolle gebouw willen behouden’, zegt burgemeester Geert Daems(CD&V). ‘Bovendien zou bij een eventuele sloop een dorpszicht verdwijnen.’

  En nog een foto van de inpandige ‘grot’:

 4. Isabelle Janssens, een nazaat, stuurde mij een recent, bijna 25 pagina’s lang artikel over de Janssens:
  Glenn Geeraerts, Een eeuw kunstbeton uit Westmeerbeek. Over de familie Janssens en andere Kempense rotsenbouwers, Mededelingenblad van Heemkring Averbode vzw, 38-3(2012), 13-35.

 5. Ik ben als kind daar nog over de vloer geweest, ik kwam daar spelen met de kleinzoon Jean. De moeder of dochter van Victor heette Annemie, denk, ik want iedereen noemde haar “Mieke”, en de vader van Jean heette Charlel of Charly als ik me goed herinner Victor Janssens woonde in de villa, de dochter schoonzoon en kleinzoon, Jean, mijn kameraad toen, woonden ergens in Brussel maar kwamen elk weekend naar Westmeerbeek. Wij woonden toen in Edegem en mijn ouders en grootouders bezaten een buitenverblijf op “Het Goor”. Ik ben ondertussen reeds 60 jaar en woon momenteel te Zandhoven. Het is triestig om het huis waar toch nog wat jeugd herinneringen aan vast hangen in deze verkommerde staat te zien. Daarom vraag ik me ook af wat is er met de rest van de familie gebeurt, de dochter Mieke en de kleinzoon Jean, dat ze dit zo laten vervallen ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *