Volkstuinen in Amsterdam


OVERGENOMEN (zie hier)

In de collectie van het Stadsarchief Amsterdam is een schat aan informatie te vinden over de rijke geschiedenis van volkstuinen in Amsterdam. Foto’s van de opening van het oudste volkstuinpark Tuinwijck uit 1912, familiekiekjes uit de jaren twintig van volkstuinparken Hofwijck en Nut en Genoegen, bijzondere brieven uit de Tweede Wereldoorlog van mensen die graag een oorlogstuintje willen, kleurrijke tekeningen van volkstuinen, en een schat aan foto’s van tuinders in hun eigen tuintje.

Een rijke bron is het archief van de Bond van Volkstuinders dat ondergebracht is in het Stadarchief. Hierin zitten bijzondere documenten over de oprichting van de bond, notulen van de eerste vergaderingen en pachtovereenkomsten met tuinders. De Bond van Volkstuinders bestaat op 18 augustus 2017 precies 100 jaar.

Presentatie in de Schatkamer, 22 juni – 3 september 2017
Meer Schatkamer, zie hier.

1 gedachte op “Volkstuinen in Amsterdam

  1. Ja, leuk plaatje en leuk onderwerp. Ik was in de jaren veertig vaak op het Tuincomplex “Ons Buiten” (opgericht in 1922) te vinden. Mijn vader had daar een prachtige tuin. Toen we in 1945 naar Utrecht verhuisden, ging hij weer tuinieren op zo’n complex. En raad eens hoe dat heette? Ook “Ons Buiten”, gelegen aan de Ezelsdijk. Het Amsterdamse “Ons Buiten” verhuisde in 1927 van de Slatuinenweg naar naar de Riekerweg en is daar nog steeds te vinden. CO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *