Vormsnoeikunst op het Oude Loo


Chalet van koningin Wilhelmina in het paleispark van het Oude Loo.  Foto: Jan Holwerda


Chalet en en tuintje van prinses Juliana (1920)  Bron: gahetna.nl

Een ieder kent het chalet in het paleispark van het Oude Loo wel, gebouwd in 1881-1882.
Toevallig kwam ik een foto uit 1920 tegen, met de beschrijving ‘Koninklijk Paleis Het Loo. Chalet en en tuintje van prinses Juliana’. De bosrand is op z’n minst weelderig te noemen, maar meer bijzonder is iets in het midden van de foto, op de voorgrond.

Na inzoomen wordt het duidelijk. Haast in de traditie van de vormsnoei achter Paleis Het Loo was ook hier sprake van vormsnoei, maar in een haast moderne vorm. Er staat een vormsnoei geknipt zitje bestaande uit een tafeltje en twee of drie zetels (of is de meest rechtse een wiegje?). Je kunt er allerlei kwalificaties aan hangen: passend bij de tijd, kitsch of geweldig. Wat u wilt.
Jan Holwerda

Meer over het chalet zelf en dat op Soestdijk valt te lezen in een artikel van Paul Rem, De chalets van koningin Wilhelmina in de paleisparken van Het Loo (1881-1882) en Soestdijk (1892), in Bulletin KNOB 110 (2011) nr 2, pp. 49-58. PDF

3 gedachten over “Vormsnoeikunst op het Oude Loo

  1. Haha, zeer fraai. Er zijn ook foto’s in omloop van het klooster te Sint Agatha in, jawel, St. Agatha bij Cuijck, waar de paters allemaal in een gezellige geknipte bank zitten, ca. 1900.

  2. Het gebruik. van de naam van Juliana in de titel van de foto van gahetna.nl zal wel een vergissing zijn. Natuurlijk zal Juliana daar gespeeld hebben, maar het was gebouwd voor Wilhelmina. CO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *