Wie is de ontwerper van de terreinaanleg van crematorium te Dieren


Crematorium Dieren (1954) Bron: www.diereninbeeld.nl

Het crematorium in Dieren werd in 1954 gebouwd in Dieren-Noord als tweede crematorium in Nederland. De gebouwen (inclusief het columbarium, zie bijgevoegde foto) zijn ontworpen door de Haagse architect H.C.P. Nuyten. Maar wie was de ontwerper van het fraai aangelegde circa 9 hectare grote terrein? Wie weet meer?

In historische kranten en diverse publicaties heb ik tot op heden niets kunnen vinden. Bij het crematorium hebben ze hun archieven erop nageslagen maar ook zonder resultaat.

Steeds komt alleen bovengenoemde architect van de gebouwen boven water, maar over de terreinaanleg wordt met geen woord gerept. Ik heb ook al bedacht dat Nuyten wellicht tegelijk met de gebouwen zelf de aanleg voor het terrein ontworpen zou kunnen hebben, maar op voorhand lijkt me dat niet waarschijnlijk.
Gerard Derks


Terrein rond crematorium Dieren (1958) Bron: topotijdreis

4 gedachten over “Wie is de ontwerper van de terreinaanleg van crematorium te Dieren

  1. De landschapsarchitect uit onze Commissie Cultuurhistorie (Michiel Den Ruijter) meende dat landschapsarchitect Wim de Boer het ontwerp heeft geleverd. Hij is jaren terug eens met hem over het crematorium aan de Imboslaan gelopen, en toen heeft De Boer daar uitgebreid over verteld.

    Groet,
    Henk

  2. Dank voor de reacties. Met zo’n bron lijkt het toch vrij zeker dat we de naam van prof Ir. W.C.J. Boer (1922-2000) als ontwerper van de terreinaanleg van het crematorium mogen beschouwen. Even zoekend m.b.v. Google zie ik dat hij vanaf het einde van de jaren vijftig ook de aanleg voor diverse begraafplaatsen heeft ontworpen (Delft, Doorn, Epe, Spijkenisse, Zoetermeer).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *