Wie kent Leonard van der Meulen/Meulan?


Aerial view of Boughton Estate (1715/25).  Bron: www.boughtonhouse.org.uk

Wie heeft informatie over Leonard van der Meulen/Meulan, overleden in 1717 in Warkton, Engeland? Van der Meulan/Meulen heeft gewerkt aan Boughton Estate, Northamptonshire in 1685. Eerder was hij betrokken bij het droogleggen van The Fens (Bedfordshire Levels).

Dr. Ann Benson, een Engelse tuin- en landschapshistorica, doet onderzoek naar Leonard van der Meulan en probeert te achterhalen of Van der Meulen inderdaad in Nederland is geboren en in de 17de eeuw naar Engeland is gegaan. Zij vermoedt dat hij in Nederland al ervaring had opgedaan met landmeten en droogleggen. In het boek De tuinen van Willem en Mary van D. Jacques en A.J. van der Horst wordt Van der Meulen aangeduid als Nederlander (p. 157).

Is iemand de naam Leonard van der Meulen tegengekomen? Weet iemand of hij in Nederland is geboren (zo ja, waar en wanneer) en of hij in Nederland heeft gewerkt?
Lenneke Berkhout


Plan of the Gardens, Plantations etc at Boughton in Northamptonshire the Seat of his Grace the Duke of Montague (1715/25), uit Vitruvius Britannicus van Colen Campbell  Bron: www.albion-prints.com

5 gedachten over “Wie kent Leonard van der Meulen/Meulan?

  1. we weten dus hoe de ontwerper / tuinarchitect heet, maar verder is hij onbekend. Ook was het in die tijd wel gebruikelijk (als men een hoge positie bekleedde in de politiek bijvoorbeeld) dat men als amateur alleen zijn initialen opgaf. Mocht deze v.d. Meulen een amateur, geen professional zijn, dan misschien ook zoeken onder L. v.d.M. Ik ken in ieder geval een J.v.d.M. uit die tijd. CO

  2. Even voor de duidelijkheid, beide afbeeldingen geven Boughton Estate als ca. 1715/25 weer. Da’s 30 tot 40 jaar na Leonard van der Meulen/Meulan. Hoeveel mogelijk van zijn hand is, geen idee. Zie de afbeeldingen als een impressie en als, net als bij bijna al onze berichten, een plaatje bij het praatje (en niet meer dan dat).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *