Wie weet welke landhuizen staan afgebeeld?


Foto: Karin Bevaart.

Op een draaiorgel die veel in Zwolle staat en ca. 100 jaar geleden in Amsterdam is vervaardigd, staat een drietal landhuizen afgebeeld. Welke zijn dit?

Foto’s: Karin Bevaart.

 

7 gedachten over “Wie weet welke landhuizen staan afgebeeld?

 1. de foto,zijn bijna te vaag om een goed beeld te krijgen wat voor buitenplaatsen het zijn.

  de laatste lijkt op kasteel Biljoen bij Velp .
  de 2de lijkt op kasteel Zijpendaal bij Arnhem
  de 1ste kan ik niet goed zien of het linker gedeelte een toren of een bouwhuis is wat los ligt van het grote huis .en zit er een dakruitertje op het midden van het grote huis? is het Middachten ? of kasteel Ruurlo geromantiseerd??

 2. Als schilder en restaurateur van dit orgelfront en tevens draaiorgel liefhebber kan ik misschien een klein licht op de zaak werpen.

  De beschildering die u ziet dateren niet van 100 jaar geleden.
  De panelen met herfstachtige landschappen dateren waarschijnlijk van eind jaren 30, de kastelen zijn er overheen en ingevoegd opgeschilderd door draaiorgel schilder en kunstenaar Feite Posthumus uit Bergambacht.
  Hij gebruikte de bestaande beschildering met bospaadjes en voegde de kastelen rond 1978 toe.
  Vaak gebruikte hij ansichtkaarten voor dit soort werk. In het grote paneel houd hij onze ogen voor de gek omdat de weerspiegeling in het water nooit het kasteel zou kunnen weerschijnen.
  Het kunnen ook zeer goed fantasie kastelen zijn maar daarvan ben ik niet zeker.

 3. De laatste afbeelding is vrijwel zeker Kasteel De Haere bij Olst. Bij de eerdere 2 dacht ik ook aan Zypendaal en Biljoen, de 1e is echter lastig te zien..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *