Zuid-Veluwse Beken

Het Waterschap Vallei & Eem is bezig geweest, en zal vervolgen, met onderhouds- en herstelwerkzaamheden aan Zuid-Veluwse Beken. Dit zijn sprengenbeken die veelal door (voormalige) landgoederen lopen. Een mooi cultuurhistorisch rapport, Cultuurhistorie Zuid Veluwse Beken, vormt het uitgangspunt, persberichten (<a href="http://250,160 http://www.wve.nl/actueel/projecten/lopende-projecten-detail.asp?idnav=a1&idnavond=actueel&id=89
“>1, 2) en nieuwsbrieven Zuid-Veluwse beken (1, 2, 3) vormen de aankondiging en opvolging.

Allemaal materiaal met ook enige tuinhistorische krenten. Bijvoorbeeld de vijvers en cascades van Duno (Doorwerth) en Laag Oorsprong (Oosterbeek). De laatste kende ook fonteinen, een theehuis en een grothuisje. En kent ook nu nog een zwembad uit de 19de-eeuw met zonneverwarming. Het beekwater spiraalt hier over een zonneterras en stroomt dan opgewarmd de badkuip in.

Het beheer van Laag Oorsprong is recent overgedragen van de gemeente Renkum aan Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen. Dit wordt vermeldt in het laatste nummer van Mooi Gelderland (het kwartaaltijdschrift van de stichtingen) en op hun website.

Het waterschap vervolgt binnenkort met het herstel van watergangen en watervalletjes en met herbouw van het grothuisje. De stichtingen zullen historisch onderzoek doen en plannen t.a.v. de landschapsstruktuur maken.

2 gedachten over “Zuid-Veluwse Beken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *