15 jaar Cascade weblog / website

Als u naar beneden scrolt duikt rechts onder de kop Archief een lijst van maand-jaar op. Een lijst die doorloopt tot december 2005 en binnen die maand tot 5 december 2005. Toen is het begonnen, de weblog. En nu zijn we 15 jaar verder. Bloggen was toentertijd relatief nieuw en een rage. Met Carla had ik net persoonlijk kennis gemaakt en geopperd of een website en/of weblog niet iets voor Cascade zou zijn. Jullie kennen het enthousiasme van Carla. Al snel stonden website structuur en inhoud haar voor ogen, de boel technisch in het vat gegoten, separaat de weblog gestart en we waren online! Later zijn website en weblog in één website samengevoegd tot hetgeen we nu hebben.

Toen al was duidelijk dat veel weblogs starten en net zo snel doodbloeden. Starten is o zo gemakkelijk, maar steeds weer content brengen en volhouden dat zou de uitdaging worden. Onder de knop Nieuws moet ook steeds wel iets nieuws staan. Mijn voornemen was twee berichten per week. Jeugdig, nou ja relatief jeugdig, enthousiasme zal het zijn geweest.
En nu? Nu zijn we 1.620 berichten verder. En ook 5.479 dagen of te wel goed 782 weken. Dus dat gemiddelde van 2 berichten per week is gehaald. Maar laten we vooral ook niet de 2.945 reacties vergeten. Juist dat maakt het levendig. En als laatste cijfer, zo’n 3000 afbeeldingen zijn voorbijgekomen. Want wat is een praatje zonder een plaatje?

10 gedachten over “15 jaar Cascade weblog / website

 1. Jan, je motivatie, je ijver, je inspiratie, je brede scala, je vindingrijkheid is onovertrefbaar en het bindmiddel van Cascade. En niet te vergeten het altijd weer hoge niveau. Alle lof!!! Joost

 2. Dag Jan, hartelijk gefeliciteerd en alle eer komt jou toe. Altijd vindingrijk, to the point en inspirerend. Heel veel dank!

 3. Hoi Jan, ja jij was het zeker die deze blog groot maakte. Hulde!!! Wij kunnen dat allemaal wel zeggen, maar een van de grootste complimenten vind ik nog steeds het feit dat de Koninklijke Bibliotheek deze website archiveert, en sinds wanneer is dat al? 10 jaar toch minstens.
  Ik zie jou en mij nog samen kennis maken in de pauze tijdens een lezing van mij in een of ander zaaltje, allang vergeten waar. Ik dacht meteen deze jongen moeten we hebben, we gooiden ons er samen in, en het was heel snel voor elkaar. Ik ben sinds 2016 met het actieve aanleveren van blogs voor Cascade gestopt omdat ik ook mijn dochter Juliet wilde helpen met een blog-pagina op onze eigen website oldenburgers.nl. Die is wat breder van opzet, gaat over haar en mijn liefdes geschiedenis van tuinarchitectuur en architectuur, soms ook over Amsterdam en soms ook over familie-geschiedenis. Maar dat wil niet zeggen dat ik de Cascade weblog de rug heb toegekeerd, als ik kan reageer ik altijd of probeer ik anderen te activeren. De beste weblog die ik ken is nog steeds die van Cascade.

 4. Beste Jan,
  Met 15 jaar Cascade Website vier jij gelijktijdig je derde Lustrum als Webmaster van Cascade……
  Je zette de Website van Stichting Tuinhistorisch Genootschap Cascade op, beheerde deze, voorziet deze van informatie van hoge kwaliteit, brengt nieuwe onderwerpen van wetenschap en kunst erop ter sprake etc. etc. 
  Je laat al 15 jaar een breed palet van wetenschappelijke uitwisseling van Nationale en Europese tuinhistorische en landschappelijke onderwerpen, bijbehorende Rijksbeschermde historische buitenplaatsen en de daarmee samenhangende architectuur en kunstuitingen de revue passeren.  
  Gedurende deze jaren deelde je op de Website van Cascade je vondsten van wetenschap en kunst met allen die de (volledig openbare) Cascade Website bezoeken of willen bezoeken. Gangbaar is dat een wetenschapper deze vondsten claimt als behorende tot haar of zijn geestelijk eigendom. Dat doe jij niet, maar deelt deze kennis uitzonderlijk ruimhartig met anderen en vult informatie vaak extra en snel aan, wanneer daarom gevraagd wordt of indien dat nodig blijkt.
  De Cascade-website is gedurende deze 15 jaar dermate van belang geworden dat de Website sinds 2011 door de Nationale- of Koninklijke Bibliotheek te Den Haag wordt gearchiveerd. Het is een erkenning van je uitzonderlijke werk ten behoeve van de Cascade-Website en een erkenning dat jij (als vrijwilliger) al vele jaren het Algemeen Belang dient.
  Je hebt met de Website, de ‘C a s c a d e’ van wetenschappelijke uitwisseling met Nationale, Europese tuinhistorische en landschappelijke onderwerpen betekenisvol gedurende de afgelopen vijftien aaneengesloten jaren ‘gevoed en  l a t e n   s t r o m e n’. 
  In de sfeer van dit jaargetijde werden je, mede namens Wim Meulenkamp, 7 chocoladeletters gestuurd zodat letterlijk en figuurlijk in Chocoladeletters “D A N K  J A N”  aan je geschreven kon worden voor je niet aflatende uitzonderlijke inspanningen.

 5. Dag Jan,
  Gefeliciteerd met deze mijlpaal en dank !
  Ik word altijd blij als mijn mailbox me verteld dat er een nieuwe blog is !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *