Aldenghoor: Een kasteel vertelt zijn verhaal


Aldenghoor (Haelen), 1908

Over het kasteel Aldenghoor is in 2006 een forse publicatie verschenen. Het kasteel is omgeven door een park in voornamelijk landschappelijke stijl uit het midden van de 19de eeuw. Het complex ligt in het plaatsje Haelen in Limburg en is sedert 1983 het eigendom van Prinses Viola von Hohenzollern. Tot op de dag van vandaag bewoont de familie Aldenghoor.

De Raad voor Cultuur typeerde in de afgelopen jaren 90 de buitenplaats als volgt:  Huis en bijgebouwen gerestaureerd en fraai onderhouden (xe2x80xa6) Aan weerszijden van de beek een loofbos/park met wandelpaden (xe2x80xa6). Direct bij het kasteel een oude trompetboom. Aan zuidwestzijde een grote tuin, deels in gebruik als oefenrenbaan voor paarden (xe2x80xa6). In de tuin verder een kruisbeeld op een verhoging en een kerkhofje uit de tijd dat in het huis een Ursulinenklooster was gevestigd en enkele oude bomen, o.a. een hoge oude moerascipres. Van uitzonderlijke waarde is een oude lange berceau van haagbeuk. Ten noordoosten van het kasteel een eiland met brede omgrachting (…). Komt voor bescherming in aanmerking, in ieder geval voor wat betreft de structuur.

In het boek is aan de geschiedenis van het kasteel, de bewoners en de omgeving per pagina in drie talen aandacht besteed, in het Nederlands, Duits en Engels. Door de omvang, 128 paginaxe2x80x99s, en het flinke formaat van het boek krijgen de verschillende onderwerpen in tekst en beeld rijkelijk de ruimte. De samenstelster heeft royaal kunnen putten uit archieven en literatuur en een gelukkige hand gehad in de keuze van de illustraties. Een beeldregister aan het eind van het boek geeft nauwgezette informatie over de herkomst van de afbeeldingen.

Een afwisselende schakering aan onderwerpen passeert de revue, onderbroken door beschrijvingen, die xe2x80x98caleidoscoopxe2x80x99 genoemd worden, waarin legendes, stukjes geschiedenis, portretten, de landschapstuin en andere lezenswaardige zaken worden behandelt die in relatie staan tot Aldenghoor. Door deze opzet is een lezenswaardig geheel gevormd, die door de fraaie afbeeldingen een extra dimensie hebben gekregen.

Door de drietaligheid van het boek is het voor een zeer breed publiek toegankelijk. Aangezien het boek uitgaat van de opvolgende eigenaren en hun reilen en zeilen is het niet uitsluitend een bouwhistorisch of tuinhistorische publicatie geworden. Juist door die invalshoek is een beeld geschapen van een historische locatie waar de meest uiteenlopende lijnen samen komen.

Sabine van Dedem en Viola von Hohenzollern: Aldenghoor: Een kasteel vertelt zijn verhaal / Ein Schloss erzählt Seine Geschichte / A castle tells its history, Frankfurt am Main, 2006 ISBN 3-933800-21-8 / ISBN 978-3-933800-21-3

Catharina van Groningen


Aldenghoor (Haelen), R. Le Loup (1738)
Bron: KIKIRPA

3 gedachten over “Aldenghoor: Een kasteel vertelt zijn verhaal

  • Geachte heer de Waard,
   Graag zou ik meer willen weten over de door u genoemde publicatie, door mevr. S. van Dedem-Walter. Zou mij a.u.b. kunnen doorverwijzen of linken? Hartelijk dank bij voorbaat!
   Met vriendelijke groet,
   François Seerden

 1. Ik heb in mijn ‘sturm und drang’ periode op aldenghoor gestudeerd; onvergetelijke romantische tijd. Heb er nog gedichtjes geschreven.Ik ben er onlangs nog eens gaan kijken. Jammer dat het terrein niet meer toegankelijk is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *