Amersfoort: wat een acties!

De gemeente Amersfoort besteedt in het kader van Groen van Toen ruime aandacht aan openbare parken, een begraafplaats, een villapark, buitenplaatsen, monumentale bomen, etc.
* Er is een gratis gidsje uitgegeven, getiteld Amersfoort groen van toen, met naast de gegevens over de groenprojecten ook een interessante lijst van monumentale bomen (PDF).
* Daarnaast werd vorige week de tentoonstelling Eemlandse buitenplaatsen in het Flehite Museum geopend (t/m 11 november). Op deze tentoonstelling zijn schitterende originele 16de,17de,18de,19de-eeuwse kaarten, ontwerpen, prenten en foto’s van verschillende groenprojecten te bewonderen. De tentoonstelling is leuk aangekleed met ‘hardware’ zoals maquettes, tuingereedschap, een rozenboog, reproducties van schilderijen etc., beslist de moeite waard.
* Als begeleiding van de tentoonstelling heeft het Tijdschrift Historisch Amersfoort KRONIEK een themanummer Eemlandse buitenplaatsen uitgegeven. Te koop voor € 1,00. Hierin zijn verschillende artikelen te vinden. Gerard Raven, inleiding; Pieter van den Hoek, over het vervaardigen van de maquette van Randenbroek; Carine Alders, over haar herinneringen als kleindochter van de bewoners van Heiligenberg; Francien Snieder doet archeologisch verslag over Emiclaer; Dirk Steenbeek over de schatten in dit verband van het Amersfoorts archief; Johan Teters over de buitenplaats Berg en Dal; en tenslotte een samenvatting van Max Cramer van het cultuurhistorisch onderzoek naar het ontstaan van het parkbos Nimmerdor, opgesteld door Bureau Oldenburgers Historische Tuinen.


Ontwerp landschappelijke aanleg Nimmerdor. Ontwerp of situatietekening, 1835 (westen boven). Getekend door Eerste Luitenant Rijdende Artillerie [Wilhelm Friedrich] von Pestel.

Tijdens de monumentendagen waren onze Cascade-vrienden Patricia Debie en Juliet Oldenburger te horen met resp. een lezing over Hartogh Heys van Zouteveen en een rondleiding over Nimmerdor. CO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *