Amsterdam 1625


Amsterdam (1625), P. Molevliet en B.F. van Berckenrode (Bron: UVA)

Toch even online kijken dacht ik na de publiciteit rond die ingekleurde versie van de kaart / vogelvlucht van Amsterdam uit 1625. De bebouwing is driedimensionaal getekend, wat een levendig en realistisch beeld van de groeiende stad in de Gouden Eeuw oplevert. Ons oog zal vallen op de bomenrijen langs de grachten, de tuintjes in en rond de stad, soms met een tuingebouwtje. En die bedrijvigheid die overal naar voren komt. In- en uitzoomen, heen en weer rollen. Steeds een nieuw detail. Indrukwekkend.

De kaart is momenteel voor iedereen te zien op de tentoonstelling Open Kaart – van atlas tot streetmap in het Allard Pierson Museum op de Oude Turfmarkt, een tentoonstelling waarin je door zeven eeuwen cartografie reist. De UvA bezit een rijke collectie van topografische kaarten vanaf de 15de eeuw. De tentoonstelling duurt tot en met 16 juli 2023. Zie hier.
Wie de kaart digitaal wil bekijken en inzoomen op de vele details moet hier gaan kijken.

1 gedachte op “Amsterdam 1625

  1. Over de bomen op de grachten,
    zie een artikel van Juliet Oldenburger over de aanplant van linden en iepen langs de grachten, in het tijdschrift van de Ver. Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, genaamd ‘Binnenstad: ‘https://www.amsterdamsebinnenstad.nl/binnenstad/228/ode-aan-de-amsterdamse-iep.html

    CO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *