Antipodeglas met hyacinten


Antipodeglas met hyacinten  Foto: Willy Peelen-Rodenboog.

Willy Peelen-Rodenboog uit Putten kwam met bovenstaande foto en een mail met vragen:

Het gefotografeerde antieke en bijzondere bollenglas is een antipodeglas (ruim 200 jaar oud) en is bedoeld voor hyacinten. Het bijzondere is dat er 1 hyacint omlaag groeit en 1 gewoon omhoog. Het is een handgeblazen glas en het geheel is ongeveer 53 cm hoog.

Willy is op zoek naar afbeeldingen van interieurs uit de tijd dat deze glazen in gebruik waren, of, beter nog, iemand die er zelf een of meer in bezit heeft (of heeft gehad) en die bereid is er meer over te vertellen. Of iemand die weer een persoon kent die mogelijk meer weet te vertellen.
Verder vernam Willy uit betrouwbare bron dat er enkele decennia geleden (jaren '60 vorige eeuw?) nog meerdere in gebruik waren. Kasteel Twickel of Kasteel Duivenvoorde werden genoemd. Na contact lijkt Twickel af te vallen. Wie weet iets te vertellen over antipodeglazen en Kasteel Duivenvoorde?

Tot slot kent Willy van een exemplaar in museum de Zwarte Tulp (in Lisse) en is ze lid van de Nederlandse Bloembollenglazenclub.

7 gedachten over “Antipodeglas met hyacinten

  1. Ik ken deze advertentie uit Sempervirens (1879). Blijkbaar was het glas in die tijd zo gewoon dat de benaming antipodeglas niet nodig was…

  2. In Nederlandsch bloemwerk van J.B. Elwe uit 1794, worden succesvolle proeven met het ondersteboven planten en groeien van de hyacinth al beschreven (p. 10-11).

    • Om verwarring te voorkomen, dat boek Nederlandsch Bloemwerk dat Jan hierboven aanhaalt, is geschreven door een gezelschap geleerden en niet door J. B. Elwe volgens mij. Hij was de uitgever. CO

      • Carla heeft helemaal gelijk. Het is Nederlandsch bloemwerk. Door een gezelschap geleerden. Te Amsterdam, bij J.B. Elwe MDCCXCIV

  3. Onderstaande scan komen uit: J.A.B. Kuyper van Waschpenning, Kort en grondig onderwijs in het kweeken der meest gezochte bloemgewassen. Gevolgd naar het Hoogduitsch van C.H. Kleeman, Breda 1829 (klik op de afb. voor een grotere weergave).


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *