Behang met slot Oranjewoud, waar?


Oranjewoud (1754), Cornalis Pronk  Bron: beeldbank RCE

Over het verdwenen lustslot van Oranjewoud in Friesland heb ik gelezen dat er een behang bestaat (in een landhuis in de Gooi- en Vechtstreek?) waar (een gedeelte van?) dit paleis op staat met een tuinhuis en een deel van de tuin. Zelf heb ik het boek van de Geschiedenis van Oranjewoud van R.L.P. Mulder-Radetzky en B.H. de Vries. Hier staat een foto in van een gedeelte van dit behang. Maar er wordt niet vermeld waar dit behang hangt of hoe het hele behang eruit ziet. Ik heb wel eens geïnformeerd bij de uitgever en een van de schrijvers, maar ik kwam er niet verder mee. Hebben jullie een idee waar dit behang hangt of hoe de hele afbeelding er uit ziet?
Diederik Hoekstra


Maquette van beide zijvleugels van Slot Oranjewoud, het hoofdgebouw kwam nooit tot stand.

9 gedachten over “Behang met slot Oranjewoud, waar?

 1. Beste Diederik Hoekstra
  Het behangsel met de tuinkoepel, zoals afgebeeld in het boek Geschiedenis van Oranjewoud, bevindt zich, secundair toegepast, in de woning van een voormalig antiquair in Bergum/Burgum. Er horen andere behangsels bij. Ze zouden uit de Zuidwesthoek van Friesland (Koudum?) afkomstig zijn. De eigenaar beschouwt ze als topografische afbeeldingen, maar ik kan er slechts gefantaseerde situaties in zien.
  Foto’s separaat.
  Sytse ten Hoeve

  • Beste Sytse,

   Dank voor je reactie. Wat voor topgrafische afbeeldingen zijn het precies?

   Heb je foto’s? Hoe bedoel je seperaat?

   Thanks

   Diederik Hoekstra

  • Is de foto de gehele afbeelding van het behang? Of loopt de afbeelding nog door op een stuk aan de linkerzijde? Als dit zo is, heeft u hier ook een foto van?

   Alvast bedankt

 2. Ik neem aan dat u weet dat er een stichting historische behangsels bestaat (www.historischebehangsels.nl) Daar is veel expertise aanwezig over voorkomen, herkomst en locatie van historische behangsels. Onnodig wellicht ook te melden dar Richard Harmanni (rharmanni@zonnet.nl) grote kennis op dit onderwerp bezit. Groet, René Dessing (06 22 801 668)

  • Beste René,

   Dit wist ik niet – blij dat u het mij laat weten 🙂 Ik ga contact met ze opnemen.

   Met vriendelijke groeten,

   Diederik Hoekstra

 3. Die afgebeelde koepel kan natuurlijk iedere koepel in Nederland zijn, lijkt mij. Maar op deze foto is niet nate gaan dat het hier om Oranjewoud gaat. Is het mogelijk om ook een foto af te beelden van een (deel van) het huis Oranjewoude op dat behang? Dat maakt het verhaal voor mensen die de schilderingen nog nooit eerder zagen afgebeeld toch interessanter. CO

 4. Toevallig op jullie site terechtgekomen, de foto van schilderij met koepel en andere gezien, mijn eerste gedachte was: Akkrum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *