Bijna 75 jaar Oude Hollandsche tuinen van Anna Bienfait

Anna Gerarda (Anna) Bienfait (1867-1942) is een overbekende naam in de geschiedenis van de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur. Niet door tuinen en parken van haar hand, maar door haar standaardwerk Oude Hollandsche tuinen (1943). Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Anna overleed en volgend jaar is het 75 jaar geleden dat haar standaardwerk verscheen. Dat vraagt om een stukje aandacht.

Aanleiding tot de voorgaande zinnen was dat ik, 3 jaar te laat, stootte op webpages van UB Heidelberg met een in 2014 gehouden tentoonstelling betreffende Marie Luise Gothein (1863-1931) en haar Geschichte der Gartenkunst (1914). Die tentoonstelling is voorbij, maar er is
. een boek ‘Es ist schon eine wunderbare Zeit, die ich jetzt lebe’ – Die Heidelberger Gelehrte Marie Luise Gothein (1863-1931) (zie hier)
. een virtuele tentoonstelling (je moet even de logica van het bladeren doorhebben. ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’ zou Cruyff zeggen)
. de twee delen van Geschichte der Gartenkunst zijn digitaal beschikbaar
. en voor wie liever de Engelstalige versie leest of doorbladert, A history of garden art staat voor u klaar.

Als je dat allemaal ziet dan moet er ook iets met die 75 jaar Oude Hollandsche tuinen gedaan worden, zou je zeggen. Anna Bienfait is niet Er stond een vrouw in de tuin van Anne Mieke Backer gekomen (niet iedere vrouw van de ‘kandidatenlijst’ heeft het gehaald).
Een digitale versie Oude Hollandsche tuinen is er al. Overigens al jaren, dat zal waarschijnlijk reden voor de beperkte grootte van het ‘displayvenster’ zijn: tekstdeel & plaatdeel (maar een eigen exemplaar blijft het mooist)
Jan Holwerda

6 gedachten over “Bijna 75 jaar Oude Hollandsche tuinen van Anna Bienfait

  1. En was het niet 10 jaar geleden dat jij een CD maakte Jan? Hoe zat dat ook al weer? Ik hb beide delen zelf, dat is voor onderzoek natuurlijk het mooiste. Weet je dat ik al jaren de neiging heb om die platen in te kleuren? Zou een ramp zijn voor de waarde van mijn exemplaren, maar toch, die neiging heb ik nooit maar wel bij Anna. Het was me nog niet opgevallen dat ze niet in het boek van Anne Mieke Backer figureert, jammer wel. Daar zal Backer wel haar reden voor gehad hebben. Wie gaat er nu een biografie schrijven over Anna, die opgenomen kan worden in Cascade Bulletin? Dat zou leuk zijn. CO

    • Die CD ja. Eigenlijk een toenmalige demo om met het platendeel in de hand te laten zien dat vele platen op/via internet te vinden waren (het was geen scan van het platendeel). Nu op allerlei fronten achterhaald, als medium, qua presentatiemethode en meer. En ongelofelijk wat een groei de digitalisering heeft doorgemaakt, in hoeveelheid en in kwaliteit.

  2. Bij antiqbooks zijn beide delen tezamen te koop voor slechts € 75,- . Geen geld. Misschien iets voor de bibliotheek van Cascade?

    • Hoi Joost, Wat een prijs zeg, goed gevonden van jou. Het staat mij bij dat deze 2 delen een aantal jaren geleden nog voor €800,= van de hand gingen. Ik heb het geërfd, dus ik heb er niet altijd op gelet, maar dit is wel spotgoedkoop. Komt natuurlijk omdat het bij een Duitse antiquaar is.
      Waar is die Cascade-bibliotheek dan eigenlijk en functioneert die wel? Carla

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *