Voorlinden (Wassenaar) revisited


Voorlinden (Wassenaar)  Foto’s: Joost S.H. Gieskes

Het Voorlindenmuseum is een strak uitgevoerd en overwegend transparant gebouw. Waar een muur noodzakelijk is heeft deze een duinzandkleur. Als contrast met het museum zijn de kleurrijke, meanderende tuinen van Piet Oudolf een ware vondst. Zowel de tuinen als het gebouw profiteren van dit ensemble. De bijgaande foto’s zullen u daarvan overtuigen. JG

Eerder haddden we berichten over de museumplannen, zie hier en hier.


3 gedachten over “Voorlinden (Wassenaar) revisited

  1. Ha Joost,
    Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt. Je zegt dat de meanderende tuinen van Piet Oudolf een ware vondst zijn. De tuinen zijn zeker prachtig, rijk, divers van kleur, iedereen zal genieten. Maar wat bedoel jij of bedoelt hij nu met meanderende tuinen? bedoel je tuinen die in lussen/golven rondom het gebouw slingeren? Wel grappig dat zo’n strakke vormgeving van het gebouw juist om zo’n landschappelijk gevormde tuin vraagt kennelijk.
    Een andere opmerking moet ik ook nog even kwijt. Waar is Zocher sr. gebleven? Zelfs op de website van het museum, in het hoofdstukje ‘Tuinen’, en de subpagina Historisch Voorlinden is niets over de aanleg van Zocher sr. 1804 te vinden. De oude moestuinen uit Zochers tijd zijn verworden tot een enorme parkeerplaats en de plaats van het huis en de kenmerken van de vroege landschapsstijl van Zocher sr. worden door het museum althans niet aangeduid en uit ons geheugen gewist. Toch jammer. Ik had van Wassenaar-inwoners meer verwacht. Jij waarschijnlijk ook. CO.

  2. Ik had er nog meer foto’s hoor, maar de webmaster is streng, en gelijk heeft hij. Ik had ook golvende rand van bloemen kunnen zeggen, maar meanderend klinkt zo poëtisch..
    Je opmerkingen over Zocher doen me met excuus toch een beetje denken aan Marcel Proust ‘A la recherche du temps perdu’. Van Zocher is de vijverpartij nog aanwezig, maar ook de moestuin is er nog, dat is en wordt geen parkeerplaats. Het Zocher huis is al heel lang verdwenen toen het nieuwe huis kwam. We moeten leven met de nieuwe situatie, en in retrospect moet ik zeggen dat het nieuwe gebouw niet alleen fraai van architectuur is, maar zich toch heel goed voegt in het geheel. En vergeet niet dat als dat museum niet was gekomen heel Voorlinden zou zijn verloederd. Zeker is dat de Welstandscommissie zich node bij het plan heeft moeten neerleggen, maar er alles heeft gedaan tot optimale integratie. De Wassenaar-inwoners hebben zich ook kranig geweerd, zij het met accent op hun eigen belangen.

  3. Ik had geen beter antwoord van je verwacht hoor Joost. Dank. Zocher, Springer, Oudolf is in ieder geval een mooie trits van beroemdheden. Maar dat er toch iets verloren gaat, ondanks je tegenwerpingen, die ik natuurlijk ook wel weet, is zeker. Groeten uit Bourgonje. CO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *