Bijzondere tuinen en gepassioneerde tuineigenaren

Het MAX-programma Paradijstuinen gaat met gepassioneerde eigenaren door bijzondere tuinen van Nederland. De tuinen variëren van historische monumenten tot verborgen pareltjes, van tuinen van bekende Nederlanders tot die van excentriekelingen. De één laat de natuur ongerept haar gang gaan, de ander is dagelijks druk in de weer met de grasmaaier en voor weer een ander is de tuin een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Vanaf 2 maart iedere woensdag,
19.25 uur op Ned 2

4 gedachten over “Bijzondere tuinen en gepassioneerde tuineigenaren

 1. Voor abonnees van de Volkskrant (geen abonnee, dan helaas niet goed leesbaar op Internet), zie in het verband met ‘gepassioneerde eigenaren van bijzondere tuinen in Nederland’ ook het Volkskrant-artikel van hedenmorgen 2 maart 2011 (Katern Wonen, p. 4), over Jacqeline van der Kloet en haar tuin in Weesp:

  http://www.volkskrant.nl/vk-online/VK/20110302___/VKN02_004/#original

  Zij wordt daarin samen met Piet Oudolf en Mien Ruys en 22 andere tuinontwerpers over de hele wereld, genoemd in het boek van Noel Kingsbury: Tuinontwerpers thuis: persoonlijke tuinen van ’s werelds beste ontwerpers. Arnhem, 2011 (vorige maand verschenen).
  CO

 2. Nou, ik heb het de eerste uitzending vanavond gezien hoor. Jullie ook? Wie ook? Het is een goed bedoeld en met liefde gemaakt programma, maar ik word er niet wijzer van. Ik heb Janneke Brinkman gehoord en Eric Terlouw (geïnspireerd door Louis Le Roy) en Art Vogel (Leidse Hortus), en een aardige dame waarvan ik de naam niet meer weet, erg gestructureerd was het niet. CO

 3. Het programma paradijstuinen is gemaakt door een klein productiebureau. De mensen die het programma in elkaar hebben gezet wisten zelf helemaal niets van tuinen en waren via via aan adressen gekomen. In juli augustus zijn ze pas begonnen met opnames te maken! Ze kwamen ook toen pas met vragen bij de NTs en wilden adressen van “tuinen met een verhaal”. Voor het hele programma hebben wij hen 3 tuinen kunnen aanraden, waar inderdaad opnames gemaakt zijn. Inderdaad een goed bedoeld en met liefde gemaakt programma, een kijkje in tuinen van bekende Nederlanders of tuinen met een verhaal. Bij vragen over de inhoudelijke kant werd ons verteld dat het grote Nederlandse publiek daar geen behoefte aan heeft, het gaat tenslotte om de kijkcijfers….. Natuurlijk hoop ik dat het programma toch meewerkt aan belangstelling voor tuinen en parken.
  Beline Geertsema

 4. Afgelopen woensdag zag ik de tweede uitzending van Paradijstuinen. Eén historische tuin kwam ter sprake, en dat is een tuin waar je in de literatuur niet veel over vinden kan. Het gaat over de historische begraafplaats Huis te Vraag aan de schinkel te Amsterdam. Deze wordt beschreven in het boek van Margriet de Roever en Jenny Bierenbroodspot. De Begraafplaatsen van Amsterdam. Amsterdam, 2004. p. 54 – 59, onder de titel Te Vraag. 1891. Naast deze tekst is er ook nog een digitale tekst over deze historische plek via Internet beschikbaar. Auteur Juliet Oldenburger. Begraafplaats Huis te Vraag. Groene necropolis. Binnenstad 223/224 (oktober 2007). Zie http://www.amsterdamsebinnenstad.nl/binnenstad/223/necropolis.html
  CO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *