Bomen in Amsterdam

Het Amsterdamse bomenboek, geschreven door Eddie Blankers en Louis Stiller, is een bomen-verhalenboek. Het boek vertelt over de bomen van Amsterdam per regio van Amsterdam: Centrum; Noord; Oost; Zuidoost; Zuid; West. Daarnaast zijn vele kaderteksten door het boek verspreid, zoals bijvoorbeeld Bomen op de grachten; Anna Paulownaboom (en 30 andere boomsoorten); Monumentale bomen; Leonard Springer, Bomen in de oorlog; Engelse landschapsstijl.
En passant komen ook alle Amsterdamse parken met hun bijzondere bomen aan bod.
De taakverdeling tussen de 2 schrijvers was eenvoudig: Blankers (voormalig hoofd van de afdeling Boomwerk van de gemeente Amsterdam) sprak, Stiller schreef.


Plataan Leidse Bosje, omstreeks 1865 geplant, 650 m. omtrek.   Foto Leo Goudzwaard

Hoewel het boek is opgebouwd in delen van Amsterdam, kan men over de bomen per soort ook veel te weten komen via een bomenlijst achterin (Nederlandse namen, gevolgd door Latijnse namen). Deze verwijst naar plaatsen in het boek waar de soort het meest uitgebreid wordt behandeld.
Het boek geeft veel interessante informatie en heel veel fotoxe2x80x99s, maar jammer genoeg is deze niet altijd makkelijk te vinden. Van sommige bomen, zoals die van het nationale symbool van Japan, de Yoshinokers (Prunus yedoensis) zijn de Nederlandse namen nu eenmaal niet algemeen bekend en dan is het moeilijk zoeken, zowel voor de dendroloog als voor de geinteresseerde leek.  CO.

Het Amsterdamse bomenboek / Eddie Blankers en Louis Stiller. Amsterdam / Antwerpen, 2007. 416 pp. ISBN 978 90 450 1517 0. xe2x82xac49,90.
Zie ook www.amsterdamsebomen.nl

4 gedachten over “Bomen in Amsterdam

 1. Beste ‘bomen in Amsterdam’

  Ik maak me een beetje zorgen over de bomen langs de Rozengracht en de rest van de grachtengordel,
  het leek deze lente alsof ze al vroeg groen werden, echter na een enorme sneeuwbui van zaadvlokjes is er maar weinig blad aan de bomen achtergebleven. Ik vroeg mij af of dit nog goed komt, dit jaar, of een ander jaar of niet?
  Normaliter kan ik vanaf mijn dakraam in de zomer de overkant van de straat niet zien, nu lijkt het wel herfst!
  Ik hoop dat u tijd heeft mijn vraag te beantwoorden,
  Hartelijke groet,

  Arlette Muschter

 2. Als u bezorgd bent over de bomen langs de grachten, dan kan ik u in ieder geval het volgende boek over iepen aanbevelen (de meeste bomen langs de grachten zijn iepen):
  Iep of Olm. Karakterboom van de Lage Landen
  Hans Heybroek, Leo Goudzwaard & Hans Kaljee
  KNNV Uitgeverij, Zeist
  Uitvoering: 272 p., 21 x 27 cm, genaaid gebonden, full colour met talloze fotoxe2x80x99s, kaartjes en tekeningen
  ISBN: 978 90 5011 281 9
  Prijs: xe2x82xac 29,95.
  Ook kunt u met uw vragen terecht bij de boomdeskundige van de gemeente Amsterdam. Hij heet Hans Kaljee en is de derde auteur van dit boek. Ik weet niet of u vanuit onze kring een antwoord zult krijgen. Wij zijn meer gespecialiseerd in de geschiedenis van de tuin- en landschapsarchitectuur en dit is wel een heel erg afgeleid onderwerp. Carla Oldenburger

 3. De Iepen hebben uitbundig gebloeid en hebben nu moeite om in blad te komen.
  Ook nachttemperaturen en beschikbaarheid van water hebben hier invloed op.
  In de gemeente Utrecht vertonen de Iepen dezelfde symptonen.
  Komt wel weer goed.

 4. Helemaal eens met de vorige conclusie. In het algemeen is “schade” aan blad in deze tijd niet snel noodlottig. De boom reageert simpelweg op de omstandigheden. Bij bomen is het altijd handig het principe wortel/kroonverhouding in het achterhoofd te houden. De kroon( bladbezetting) en de wortels proberen altijd een evenwicht te behouden. Pas wanneer de boom later in het jaar takken laat afsterven is de schade groter, dan komt ook soms de standvastigheid in het geding. In dit geval laten veel iepen in Nederland dit beeld zien. Over twee maanden staan ze er weer parmant bij. Zelde geld voor overmatig vraat van rupsen of het kaalvreten van de kastanje’s door de mineermot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *