Oranjestein (Oranjewoud)


Tuinprieel, Oranjestein (Oranjewoud)  Foto Jan Holwerda

De komende 3 zondagmiddagen, vanaf 1 tot 5 uur, is de buitenplaats Oranjestein te Oranjewoud (bij Heerenveen) nog opengesteld. Een, en misschien wel de Roodbaard tuin. Ik kende het enkel uit de boeken en het stond al een tijd op m’n lijstje.

Het huis staat in de steigers en een bord meldt zondag 1-5 open. Het huis zelf is niet open en de toegang tot het park is in de noord-oost hoek, bij de oranjerie. Een A4-tje met de plattegrond van het park en met vermelding van toponiemen en de prieeltjes krijgt u mee (een stuk geschiedenis op de achterzijde). Volg de route met de witte pijlen,  wijk af en toe even af en loop weer terug om de route weer op te pikken.

Vanuit het jongste deel langzaam naar het oudste deel van het park. Naar en door het golvende Roodbaard, golvend, verticaal en horizontaal, stijgend en dalend, slingerend door open en dicht, over bemosde, doorwortelde paadjes, langs vijvers, van prieel naar prieel, over de stenen brug, langs de menagerie, en in een stralende zon met een heerlijk windje. En dan heb ik nog niet eens alles genoemd.  JH

Dit jaar nog zondagmiddag 12, 19 en 26 augustus.


De Stenen Brug, Oranjestein (Oranjewoud)  Foto Jan Holwerda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *