Brochure Historische hertenkampen


[Blik op paviljoen Welgelegen vanaf de Hertenkamp, vanuit Z.] (ca. 1840), Johannes Reekers
Bron:geheugen.nl

Historische hertenkampen, een nieuwe brochure van de RCE, gaat over de  achtergronden van hertenkampen. Sinds wanneer bestaan ze? Hoe ziet de historische omheining eruit? En hoe zit het met de hertenhuisjes? Hertenkampen vormen waardevolle stukken historisch groen, waar veel bezoekers een aangename tijd doorbrengen. Ze worden echter steeds vaker door bezuinigingen in hun voortbestaan bedreigd.

De inhoud van de brochure is van de hand van Ben Kooij die al meer over hertenkampen publiceerde en veel meer materiaal zal hebben. De brochure kietelt vooral ook de nieuwsgierigheid naar meer oud materiaal, in woord en beeld. Alternatief is het aflopen van een aantal beeldbanken en zoeken met het woord hertenkamp, ansichtkaarten en foto’s te over.

RCE, Historische hertenkampen, zie hier (2016) en online geactualiseerd, zie hier (t/m 2022).
Ben Kooij, Monumentale hertenkampen in Nederland : pedagogisch verantwoord, Monumenten 28 (2007) nr 9, p. 16-19
Ben Kooij, Een onderdeel van het aardse paradijs : een eerste verkenning van de ontwikkeling en verspreiding van hertenkampen in Nederland, Historisch Geografisch Tijdschrift 32 (2014) nr 2, p. 89-103


Hertenkamp Driebergen  Bron: donderberg.nl

2 gedachten over “Brochure Historische hertenkampen

  1. Wat leuk is op die gekleurde prentbriefkaart is dat je die naar binnen ‘gestoken’ (gekantelde) hekwerken goed kunt zien. Dit soort hekken maakten het de herten of reeën erg moeilijk om er over hee te klimmen of te springen. CO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *