Tentoonstelling over hortulanus Witte

INGEZONDEN
Vanaf afgelopen vrijdag tot en met vrijdag 3 november 2016 is in de Oude UB aan het Rapenburg in Leiden een kleine tentoonstelling te zien over een onbekende maar bijzondere man: Heinrich Witte. Witte was van 1855 tot 1898 hortulanus in de Hortus botanicus Leiden. Dit betekende dat hij meer dan veertig jaar verantwoordelijk was voor het dagelijks reilen en zeilen van de tuinen en kassen.

De tentoonstelling in de Oude UB staat in het teken van Witte en zijn hortulanusschap in Leiden. In de opstelling is een selectie te zien van boeken en foto’s van en over Witte, afkomstig uit de verzameling van Daan Smit en van de Hortus botanicus Leiden. Het wordt gecompleteerd met een kleine opstelling van kunstenares Jops Jacobs en werk gemaakt door leden van de Nederlandse vereniging van Botanisch kunstenaars. Bezoekers kunnen iedere werkdag van 8.00-18.00 uur gratis de Oude UB bezoeken.


Gezicht op de Victoria Regia Kas in de Hortus Botanicus
Bron: Erfgoed Leiden en omstreken

4 gedachten over “Tentoonstelling over hortulanus Witte

  1. In mijn boekenkast staat ‘Een Geheel Jaar in den Tuin’ vrij bewerkt naar ‘Round the year in the garden’ van H.H. Thomas door E. Th. Witte, Hortulanus te Leiden. Het boek, gedateerd 1917, kan niet van genoemde Heinrich zijn. Wie weet hoe dat zit met de heren hortulani Witte ?

  2. vader Carsten (Carl) Witte, eerste hortulanus van de Hortus botanicus van Rotterdam
    Heinrich Witte (1829-1917), hortulanus van de Hortus botanicus van Leiden
    zoon Eduard Theodoor (1865-1936), ‘opvolgend’ hortulanus van de Hortus botanicus van Leiden

  3. Voor het Biografisch Woordenboek Gelderland (http://www.biografischwoordenboekgelderland.nl/bio/2_Heinrich_Witte) schreef Bert Lever (in mijn tijd adjunct bibliothecaris van de Bibliotheek Wageningen UR en later directeur van het Bureau voor Genealogie in Den Haag) een korte biografie over Heinrich Witte. Als je kijkt in de Catalogus van de Bibliotheek Wageningen UR, zul je ontdekken dat er heel wat 19-de eeuwse boeken in Speciale Collecties aanwezig zijn, zowel van H. Witte als van E.Th. Witte. E.Th.Witte woonde zijn latere leven in Bennekom, evenals Bert Lever nu nog steeds, dat schept een band denk ik. Zie ook Witte vader en zoon op Wiki. CO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *