Cascade bulltin 2021 is uit

Als het goed is zullen alle donateurs de komende dagen een exemplaar van Cascade bulletin 2021 ontvangen.

Hein Krantz brengt een drietal zeventiende-en achttiende-eeuwse kaarten van Ter Horst onder Voorschoten onder de aandacht. Zijn bijdrage laat zien dat (detail)kennis van terrein, omgeving, geschiedenis, archiefstukken en meer nodig is om het doel van de verschillende kaarten te bepalen, de kaarten te interpreteren en relicten in het veld te herkennen. Nieuwe archiefvondsten en andere invalshoeken leiden tot andere of bijgestelde interpretaties. En eens te meer blijken financiële gegevens waardevolle aanvullende details te bieden.

Karin Bevaart neemt ons vervolgens mee naar Noorderheide bij Elspeet. Hier creëerde de Rotterdamse familie Van Beuningen tijdens het Interbellum een nieuw landgoed waarvan delen in beton gegoten lijken. De schaal van de op deze wijze gemaakte waterwerken is bijzonder te noemen. We zien tevens hoe door de jaren heen verschillende disciplines samenkomen om diverse plannen te verwezenlijken en hoe de grenzen daarbij soms vervagen. Uit correspondentie blijkt bijvoorbeeld dat tuinarchitect Samuel Voorhoeve zich tevens met de plaatsing van het nieuw ontworpen huis bemoeit. De familie voegt op haar beurt zeer persoonlijke elementen aan het landschap toe. Delen van de in verval geraakte aanleg zijn recentelijk hersteld.

De derde bijdrage, van de hand van Jan Holwerda, verhaalt over de Schweer bey der Beckehof in het Gelderse Dieren. Het in de Nieuw-Historiserende stijl gebouwde complex uit 1913 is symmetrisch opgezet rond een groene hof in de Nieuwe Architectonische Tuinstijl, naar een ontwerp van D.F. Tersteeg. Bewaard gebleven notulen van de beherende instantie uit de periode 1910-1965 bieden inzicht in het ontwerpproces, de aanleg en decennia onderhoud. Wijzigingen gedurende het ontwerpproces, afwijkingen tijdens de aanleg en opeenvolgende veranderingen lopende het beheer geven een fraai beeld van een letterlijk en figuurlijk levende tuin. Het bewaard gebleven ontwerp alleen is een geweldig uitgangspunt voor beheer en herstel. Maar het strikt volgen van zo’n ontwerp zou bij (gedeeltelijk) herstel, zo hier al sprake van zou zijn, wel eens tot de creatie van een volkomen nieuwe tuin kunnen leiden.

Dit bulletin sluit af met vier recensies. De redactie hoopt dat de recensies voor deze en gene aanleiding zijn om bijvoorbeeld het resultaat van de recente promotie-onderzoeken van Cascade-donateurs Sandra den Dulk en Rita Radetzky te beoordelen. En natuurlijk dat de bijdragen inspiratie mogen bieden om zelf onderzoek af te ronden en de pen ter hand te nemen. Overigens, kortere bijdragen zijn net zo welkom!

1 gedachte op “Cascade bulltin 2021 is uit

  1. Hein Krantz was zo vriendelijk mij enkele jaren geleden door Ter Horst rond te leiden. Daarom sprak zijn indrukwekkend kaartenonderzoek mij des te meer aan. Ofschoon het niet over kaarten gaat wil ik toch enkele foto’s van me tonen, te weten het jachtslot en het koetshuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *