Cascade najaarsexcursie 2010


In de kloostertuinen van Steyl.  Foto: Joost Gieskes

Zaterdag 18 september vond de Cascade najaarsexcursie plaats. Ik kon slechts de ochtend meemaken. Hoe vat ik die samen? Ik kom terug!
Hierbij een oproep aan de deelnemers. Wie levert een stukje tekst om mijn 3 woorden te vervangen? Email de webmaster.

Foto's zijn ook welkom. Een eerste serie is al geplaatst, met dank aan Joost Gieskes.

1 gedachte op “Cascade najaarsexcursie 2010

  1. Nou ja Jan, om dan maar aan het verwachtingspatroon te voldoen…
    Voor vele van ons was en is het een overvol programma in de septembermaand, misschien een reden waarom deze excursie iets minder Cascadeleden mocht verwelkomen dan anders. Waarom ik hier zeker heen wilde? 1. Religieus erfgoed kent een andere benadering en een andere lading. 2. Wim Meulenkamp gaat iets vertellen. Altijd goed!
    Voor de Cascadeleden die wel wilde komen maar ervan af zagen…gemiste kans. Voor degene die echt niet konden maar wel opgeven hadden, je hebt toch iets gemist en dat is spijtig.

    Zonder de inleiding van Wim was het een andere excursie geweest, zonder afbeeldingen heeft hij een ieder op het juiste spoor gezet om hetgeen we in de parken hebben aangetroffen op gepaste wijze konden beleven. Besloten parken met een duidelijk doel, prachtige bouwwerken en nog steeds beheerd naar dit idee. Het is ondoenlijk het verhaal van Wim hier uit te schrijven maar de essentie van rondwandelen zonder het park te kunnen overzien is mij duidelijk geworden. De goede wil van de beheerders zou enorm gebaat zijn met een vakkundige begeleiding, door aansturing is hier tuinhistorisch veel winst te behalen. Neemt niet weg dat het er in veel gevallen beter aan toe is dan de gemiddelde historische tuin. Dat is te danken aan het feit dat de parken nog steeds voor het doel worden gebruikt waarvoor zij zijn aangelegd. Daarnaast wordt het noodzakelijk onderhoud uitgevoerd door mensen die deze gedachte een warm hart toedragen.
    Een uniek staaltje tuingeschiedenis, we mochten er even aan snuffelen, we mochten er even in rondkijken. Wetende dat er meer is dan we op het eerste gezicht zien, diepere lagen, diepere bedoelingen. Wanneer we ons hier bedrijfsmatig mee bezig gaan houden is het een andere opdracht waar specialisten voor nodig zijn op het gebied van religieus erfgoed. Voordeel is dat je wel een biertje met ze kan drinken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *