Mooi is het, maar waar is het?


Onbekende buitenplaats.  Bron: onbekendinnederland.nl

Oude foto's en ansichten hebben wat. Een open deur natuurlijk.
Voor ons geïnteresseerden in historisch groen zullen deze twee helemaal aanspreken. De vraag is echter waar is dit? En daarom staan deze beelden dan ook op Onbekend in Nederland.
Klik op de foto's om ze een slag groter te zien. Ga naar de site voor meer foto's en eerdere reacties. En als u dan toch op de site zit, klik nog even lekker rond.  JH


Onbekende buitenplaats.  Bron: onbekendinnederland.nl

2 gedachten over “Mooi is het, maar waar is het?

  1. ‘kijkers’ op onbekendinnederland.nl hebben het opgelost.
    Het is in Waardenburg, Steenweg 51. Nu rijksmonument, met complexnummer 522019:

    COMPLEX bestaande uit een WOONHUIS (1), een KOETSHUIS/ PAARDENSTAL met ROKERIJ (2), een ommuurde MOESTUIN met KASSEN (3), een TUINMANSSCHUUR (3) en een TUINMANSSCHUUR met HONDENHOKKEN (3) gelegen aan de noordzijde van de Steenweg binnen de bebouwde kom van Waardenburg in de gemeente Neerijnen. Een historisch gegroeid complex in 1832 eigendom van de toenmalige burgemeester van Waardenburg, D. Spillenaar, overgeërfd door N. Spillenaar, eveneens burgemeester van Waardenburg. In 1832 is er sprake van een L-vormig huis met erf. Omstreeks 1875 is er sprake van een huis, een schuur, een stal en een tuinmansschuur. Het woonhuis ondergaat in deze periode diverse verbouwingen. De stal (het latere koetshuis) wordt verbreed, de schuur is verdwenen en twee kassen zijn toegevoegd vermoedelijk binnen de ommuurde moestuin. Rond de eeuwwisseling (1900) krijgt het complex zijn huidige vorm, na de uitbreiding van het woonhuis, de bouw van een tweede tuinmansschuur in 1905 alsmede uitbouwen tegen de kassen. In 1969 is het gehele perceel met opstallen in een openbare veiling verkocht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *