Cementrustiek op La Petite Suisse (Maastricht)

Vandaag enkel twee door mij geschoten foto’s van cementrustiek in het Limburgse (hier slechts verkleinde uitsnede).

6 gedachten over “Cementrustiek op La Petite Suisse (Maastricht)

 1. Help ons even verder Jan, wat is La petite Suisse. Ik kan het vertalen, maar weet niet waar het ligt. Beetje dom? In het Stadspark, overblijfsel van Regoutpark Vaeshartelt, is het een uitspanning, een vakantie-oord, hotel-conferentieoord? Graag nadere aanduiding. Dan kunnen we nog eens gaan kijken.CO.

 2. Inderdaad een van de vier Regout parken ; Vaeshartelt, Klein Vaeshartelt, La Grande Suisse, La Petite Suisse. Aan de noordrand van Maastricht, aan de weg Maastricht – Rothem/Meerssen, geklemd tussen Beatrixhaven (westen) en A2 (oosten). Nu het herstellingsoord Dr Poelsoord.

  La Petite Suisse is, denk ik, het meest bekend van de foto(s) en prenten van de ijskelder bekroond door een paviljoen, een rondlopend spiraalvormig pad dat daarheen voert en in de vijver een ‘zwanenboot’. Zie ook op de page Regout en Vaeshartelt (in linkermenu).

  Ik heb de 1ste foto van buiten het park gemaakt (zuidzijde) en voor de 2de foto moest ik wel even over een hek…

 3. Ik meen dat het huidige stadsparkje van Meerssen (met een gloriette en een soort Lourdes-installatie (niet de gebruikelijke Lourdesgrot) ook een eigendom was van Regout – met eenzelfde soort cementrustiek. Ik heb me altijd afgevraagd of de ornamenten in rustieke stijl die in het Regout-Album te zien zijn, van hout of van cement waren. Nu weten we het dus. En je vraagt je dan af wie de makers waren. Ik vermoed een Belgische firma.

 4. Hallo,

  Mooie foto.Ik vraag me af of dit park voor iedereen beschikbaar is.Heb van dit bruggetje nog mooie foto’en ook van de vijver.Mijn moeder is hier verpleegster geweest rond 1950
  groetjes monique

 5. Weet iemand nog tekeningen/prenten of andere (oude) informatie van het Poelsoord -met name van de tuin/het park- boven water te krijgen?

 6. hello ,
  ik stootte toevallig op de foto s en reacties en ben zelf bezig met cement rustiek en wil je de mogelijkheid bieden het bruggetje te restaureren .ik heb een firma die de vliegezwam heet en je kan werk bekijken op mijn website” de vliegezwam.be”

  groetjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *