Chateau de Haarzuylens (tentoonstelling)


Aanleg vijver Kasteel De Haar  Bron: NAi 101 Markante Stukken

Zondagmiddag de tentoonstelling Kasteel De Haar te Haarzuilens in NAi Maastricht bezocht. Heel veel van de getoonde stukken dragen de benaming Chateau de Haarzuylens, vandaar deze weblogkop.

Op de 3de verdieping van NAi Maastricht is een documentaire over Cuypers uit 1994 te zien. Daarin wordt t.a.v. het interieur van een kerk van Cuypers gesproken over een orgie aan details. Ook wordt er gesproken over het terugbrengen van het interieur van een huis van de hand van Cuypers. Eén vlak, een deel terugbrengen is met al z’n details en kleuren niet mooi, kan niet mooi zijn. Maar het geheel, nog steeds met die veelheid, moet het doen, dan is het pas mooi.

En dat is nou eigenlijk wat je op de begane grond, in de tentoonstelling terug vindt. Zoveel details, in zoveel schetsen, decoratietekeningen, presentatietekeningen, ontwerptekeningen, meubels, maquettes, foto’s, voorbeeldboeken enz. enz. Is dat mooi? Het wekt i.i.g. verwondering en bewondering. En als je dan leest dat het De Haar archief 6000 stukken omvat, dan heb je nog maar heel weinig gezien.

Getoond materiaal m.b.t. de tuinen en het park is beperkt. Tuin/parkontwerp van Cuypers, die van Springer, een calque van Noorderpark van Copijn, maar bv niet het ontwerp van Copijn. En nog meer stukken die bv in het artikel van Heimerick Tromp in Bulletin KNOB (1996 no 2/3) afgebeeld staan hadden getoond kunnen worden. Maar goed dit is ook geen tuinspecifieke tentoonstelling, het gaat om De Haar als één groot ensemble.

Verder was er onder het grote aantal foto’s een aantal met beelden van de aanleg. Denk aan de boom in de ‘mallejan’, het graven van één van de vijvers, de laan met het nog te verplaatsen dorp.

Samenvattend, een mooie tentoonstelling, maar als ik slechts één keuze zou hebben, koos ik voor één van de Speciale Cuypersrondleidingen bij Kasteel de Haar, 19 & 27 oktober, 2, 10 & 16 november en 8 december.  Aanschouw de werkelijkheid, het ensemble, interieur, exterieur, tuinen en park.  JH

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *