De wereld van Alida Withoos: kunstenaars en tuinen in de Gouden Eeuw

De tentoonstelling van Speciale Collecties van Bibliotheek Wageningen UR van deze winter is ‘De wereld van Alida Withoos: kunstenaars en tuinen in de Gouden Eeuw’.
Dinsdagavond 10 november is er een speciale openingsavond met lezingen van 20.00-21.00 uur, door Rosita Steenbeek, auteur van de roman Ander licht (een historische roman over het leven van Alida Withoos,boekverslag) en Anne Mieke Backer, auteur van o.a. De gids van de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur en van de nog uit te komen publicatie Er stond een vrouw in de tuin.
Kaartverkoop voor de openening (xe2x82xac 3,-) bij Boekhandel Kniphorst en aan de balie van de FORUM Bibliotheek; tentoonstelling open vanaf 19.00.

Spil in de tentoonstelling is Alida Withoos (ca. 1661-1730). Zij is door haar vader, de Amersfoortse kunstenaar Matthias Withoos, opgeleid tot schilderes van bosstillevens en botanische illustraties. De Nieuwsbrief van WUR meldt:
Handelaren in de Gouden Eeuw zijn in de greep van een ware verzamelkoorts door de fantastische nieuwe vondsten die de schepen van de VOC van onbekende werelddelen aanvoeren. Trots op hun verzamelingen en vooral op hun kunde exotische planten op te kweken, laten zij alles vastleggen door tekenaars zoals Maria Sybilla Merian, Johannes Bronckhorst, Alida Withoos en haar broer Pieter. Door de ogen van deze kunstenaars zien we de wereld van rijke burgers in hun voorname buitenhuizen met sierlijke tuinen en prachtige verzamelingen. Via Alida Withoos maakt u kennis met de xe2x80x98hotspotsxe2x80x99 van de Republiek in de Gouden Eeuw: de buitenplaatsen Vijverhof van Agnes Block, en Petersburg aan de Vecht en met de toen net opgerichte Amsterdamse Hortus Medicus.

De tentoonstelling is te bezichtigen op maandag tot en met vrijdag van 9.00-17.00 uur in Speciale Collecties van Bibliotheek Wageningen UR in het Forum in Wageningen.

(stel er komt niets van een bezoek of u wilt thuis al even een kijkje nemen, van de eerdere Alida Withoos tentoonstelling is er nog een webversie).

1 gedachte op “De wereld van Alida Withoos: kunstenaars en tuinen in de Gouden Eeuw

  1. We hebben inmiddels besloten om geen entree te heffen dus iedereen is welkom en hoeft dus zeker van te voren geen kaartje te kopen. Graag tot morgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *