Dutch Landscape Designed: 1946-1954

Tentoonstelling in de leeszaal van WUR Library – Special Collections, 3 november 2022 – 3 maart 2023

U bent van harte welkom bij de opening op 3 november van 3 tot 5 uur. Inloop vanaf half 3 (VIP room Forum, begane grond). Wilt u ‘s middags komen, of met een groep? Stuur svp een e-mail naar speccoll.library@wur.nl.

Adres:
Leeszaal Special Collections, WUR Library
Wageningen University & Research.
Forum, Gebouw 102, 2e verdieping
Droevendaalsesteeg 2
6706KN Wageningen.
Openingstijden: maandag-vrijdag, 9.00 uur-13.00 uur.

Ontwerp van het Nederlandse landschap
0veral in Nederland kom je bomen en struiken tegen. Weinig mensen beseffen dat die samen deel zijn van een groots plan. De beplantingspatronen in het Nederlandse landschap zijn bijna geheel ontworpen en aangelegd in de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. Nu onderwerpen als stikstofvermindering, klimaatverandering en de transitie van het landelijk gebied in het middelpunt van de belangstelling staan is de discussie over een vernieuwde vormgeving van het landschap uiterst actueel. Tussen 1946 en 1976 werden door een klein groepje landschapsontwerpers van Staatsbosbeheer meer dan 450 landschapsplannen voor Nederland gemaakt. De landschapsplannen worden bij de Special Collections, een onderdeel van Wageningen University & Research (WUR) in Wageningen bewaard. Toen de bomen en struiken van die landschapsplannen geplant werden, waren ze klein en onopvallend. Inmiddels bepalen ze het beeld en het aanzien van een groot deel van het Nederlandse landschap.

Landschapsplan Nederland
Gastconservator Henk van Blerck promoveerde recentelijk op een onderzoek naar het “Landschapsplan Nederland”. Zijn belangrijkste conclusies zijn dat de schoonheid van het gevarieerde Nederlandse cultuurlandschap de belangrijkste drijfveer was voor de ontwerpers en dat het landschap is vormgegeven vanuit een beeldende visie op nationale schaal.

Dutch Landscape Designed: 1946 – 1954
In Dutch Landscape Designed: 1946-1954 wordt getoond hoe in deze jaren vakgebieden van de toenmalige Landbouwhogeschool (bodemkunde, geologie, geografie, bosbouw, cultuurtechniek, tuinkunst en plantensystematiek) aan de wieg stonden van het idee Landschapsplan Nederland. Nog tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op basis van bundeling van die kennis voor de eerste keer een typologie voor het Nederlandse cultuurlandschap opgesteld. Er zijn originele landschapsplannen voor de zeven te onderscheiden landschapstypen te zien. Op deze handgemaakte tekeningen ziet u hoe de ontwerpers hebben geprobeerd om de eigenheid van de verschillende landschapstypen in het nieuwe landschap herkenbaar te houden. Ze voegden er zelfs nieuwe karakteristieken aan toe en creëerden zo nieuw landschapsschoon. Zeventig jaar later zijn de landschapstypen nog steeds herkenbaar in ons landschap. Bijvoorbeeld in het vlakbij de campus gelegen Binnenveld. Tip: ga zelf kijken of u het landschapsplan herkent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *