Er stond een vrouw in de tuin gedeeld winnaar van de Karel van Manderprijs

De Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK) heeft op haar jaarlijkse Kunsthistorische Dag de Karel van Manderprijs, de belangrijkste kunsthistorische prijs van Nederland, toegekend aan twee publicaties. David Keuning ontvangt de prijs voor Bouwkunst en de nieuwe orde. Collaboratie en berechting van Nederlandse architecten 1940-1950. Anne Mieke Backer ontvangt de prijs voor Er stond een vrouw in de tuin.

De Karel van Manderprijs wordt sinds 1958 toegekend voor een waardevolle wetenschappelijke kunsthistorische publicatie. De jury kwam dit jaar tot een shortlist van acht genomineerden (met ook Lenneke Berkhout, Hoveniers van Oranje. Functie, werk en positie 1621-1732 en Auke van der Woud, Het landschap, de mensen. Nederland 1850-1940). Hoewel uiteindelijk zowel vernieuwing, belang voor het vakgebied, diepgang én leesbaarheid belangrijke argumenten waren bij de toekenning van de Karel van Manderprijs 2021, bleek in de praktijk dat twee publicaties gelijkwaardig streden om de hoofdprijs. Omdat de twee auteurs ieder een ander vakgebied behandelen, heeft de jury dit jaar bij hoge uitzondering twee boeken uitgeroepen tot winnaar.

Over Anne Mieke Backer – Er stond een vrouw in de tuin
Terwijl over het boek van Keuning de grijze sluier van de Tweede Wereldoorlog ligt, spat van het boek van Anne Mieke Backer het plezier van de pagina’s. Een schier oneindig overzicht, gelardeerd met talloze afbeeldingen, prenten, persoonlijke verhalen en vrouwen, die het Nederlandse (tuinen)landschap in het verleden hebben vormgegeven.


Anne Mieke Backer en Lidewij de Koekkoek

3 gedachten over “Er stond een vrouw in de tuin gedeeld winnaar van de Karel van Manderprijs

  1. Ik heb het al elders gemeld, alle lof, lof en nog eens lof voor dit originele vrouwen-boek. Gefeliciteerd Anne Mieke voor het ontvangen van deze prijs. Niet niks. Carla

  2. Voor het eerst wordt de belangrijkste Nederlandse kunsthistorische prijs, de Karel van Manderprijs, toegekend aan een studie over een tuinhistorisch onderwerp: dat is het eerste vermeldenswaardige feit. Dat Anne Mieke Backer – sinds jaar en dag een actieve publiciste op ons gebied – met haar boek ‘Er stond een vrouw in de tuin’ deze eer te beurt valt, verheugt iedereen bij tuinhistorisch genootschap Cascade enorm.
    Anne Mieke, wij zijn blij en trots op je!

    Johan Carel Bierens de Haan
    vz Cascade

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *